Kedves olvasók!
lássunk néhány pozitív fejleményt iparágunkkal kapcsolatban:
• Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) újra megerősíti az állattenyésztés kritikus szerepét az egészséges táplálkozásban és a fenntartható élelmiszer-rendszerekben, és jelentősen hozzájárul a hústermelés és -fogyasztás előnyeinek globális megértéséhez.
• A FAO-jelentés („Szárazföldi állati eredetű élelmiszerek hozzájárulása az egészséges táplálkozáshoz a jobb táplálkozás és egészségügyi eredmények érdekében”) arra a következtetésre jut, hogy a megfelelő táplálkozási minták mellett a szárazföldi állatokból előállított hús és egyéb élelmiszerek létfontosságú hozzájárulást jelenthetnek az ENSZ fenntartható táplálkozási céljainak teljesítéséhez, ideértve a gyermekek növekedésének, a soványságnak és a túlsúlynak a csökkentését; a születési súly javítása; csökkenti a vérszegénységet a reproduktív korú nőknél; és csökkenti az elhízást és a nem fertőző betegségeket a felnőtteknél.
• Miközben iparágunkat a „zöldek” támadják, a Maersk befektetett a dán Kvasir Technologies technológiai vállalatba, amely kifejlesztett egy módszert szénsemleges bioüzemanyagok előállítására nem ehető biohulladékokból. Érdeklődnék, hogy az építőiparban is történik valami hasonló? Mert a szennyező iparágak listájának élén állnak…
• Németország két legnagyobb állat értékesítő szövetkezete, a Raiffeisen Viehvermarktung és a Viehzentrale Südwest 2024. január 1-jétől egyesül. A hatalom a nagy számokban és az egységben van.
• Kína és Franciaország több megállapodást kötött áprilisban. 15 francia húsfeldolgozó és vágóhíd kapott kiviteli engedélyt. Végül megkötötték az afrikai sertéspestisről (ASP) szóló regionalizációs megállapodást is.
• A malom- és takarmánybúza ajánlati ára a nagyodesai kikötőkben 180-190, illetve 170-180 USD/t CPT, a dunai kikötőkben 185-200, illetve 180-190 USD/t CPT.
Eseménynaptár:
• Siess! A Grillfest Románia május 1-jén is tart a romániai Konstancán.
• Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési kiállítása május 4-6 között kerül megrendezésre Hódmezővásárhelyen. Ott találkozunk!
Füst a vízen
Nyilván még mindig a német hasított referenciaár-emelést várjuk, még ha az egész szakma tudja, hogy jelenleg ez inkább alap, minden német vágóhíd bónuszt fizet azért, hogy elegendő sertést kapjon.
Mindeközben a spanyol piaci források azt állítják, hogy a következő időszakot 4 munkanap jellemzi a vágóhidakon, a sertésállomány csökkenése miatt. A PRRS keményen befolyásolta a sertésállományt, a cink-oxid eltávolítása, az antibiotikumok csökkentése is hatott a sertések számára. És jön a nyár, a súlyok is csökkennek!
Az orosz hatóságok azt javasolják az állattartóknak, hogy térjenek át a „nyugati” állatgyógyászati termékekről a nemzeti termékekre. Hasonló sikert fogunk látni, mint a kínai ASP-oltás? Ne felejtsük el, hogy a kínai kísérleti ASP-oltások felelősek a betegség még nagyobb terjedéséért.
Az ASP ismét eléri Görögországot egy kereskedelmi farmon, és ismételten feltűnik Romániában. Volt némi elvárás a román állategészségügyi hatóságtól a háztáji sertésekre és telepekre vonatkozó jogszabályok érdemi megváltoztatására, de a politika és a szavazatok fontosabbak, és az új jogszabály aligha érinti a lényeget. Emiatt Románia az egyetlen EU-ország, amelynek teljes mértékben megtiltották a sertéshús többi tagországnak történő értékesítését. Mivel az ország nettó importőr, nem tűnik jelentősnek, de a piaci adatok mutatják a valóságot. Összességében elmondható, hogy a helyi sertés ára az egyik legalacsonyabb az EU-ban, mert a helyi fogyasztók számára nem kedvelt sertéshús részeket apróhússá kell alakítani, ami a hasított sertés összértékének csökkenését okozza.
Vannak megoldások erre a problémára? Egy barátom küldetésre indult, hogy néhány lehetőséget kínáljon. Eugen Capră vezeti az „Industria Cărnii” (Húsipar) és az Euromeatnews médiatermékeit, valamint a „Carnexpo” kiállításokat, amelyek az egyedüli romániai húsiparnak szentelt rendezvények. Eugen igyekszik megváltoztatni a romániai fogyasztói magatartást, segíteni a helyi húsipari cégeket abban, hogy a kevésbé népszerű húsdarabok értékét növeljék. 20 mesterszakács, 70 tonna hús van Konstancán, a Fekete-tenger partján, és süt a nap. Ez a „Grillfest” első kiadása Gyertek, nézzétek meg, kóstoljátok meg, élvezzétek! Az első két napon több mint 40.000 látogatót vonzott a rendezvény, és a húsipari cégek már nagyon várják a következő eseményt.
A grill alatt tűz van, a vízen füst.
https://www.youtube.com/watch?v=Rfirxs_NUcE
Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;
ORSZÁG | HÍZÓ(EUR) | TREND | MALAC(EUR) | TREND | MEGJEGYZÉS |
NÉMETORSZÁG | 2,33 H | 84,5/25 kg | |||
HOLLANDIA | 2,13-2,35 H | 75,50/25 kg | |||
BELGIUM | 1,7 É | 74/20 kg | |||
DÁNIA | 1,85 H | 90/25 kg | |||
FRANCIAORSZÁG | 2,24H | ||||
OLASZORSZÁG | 1,9 É- 115 kg, 2,22 É- 160 kg, DOC | 137/30 kg | |||
SPANYOLORSZÁG | 2,02-2,05 É | 101-111/20kg | |||
PORTUGÁLIA | 2,8 H | ||||
AUSZTRIA | 2,29 H | 97,5 /25 kg | |||
LENGYELORSZÁG | 1,94-2,28 É | 96 -144/20-30 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
HORVÁTORSZÁG | 2-2,50 H | 100-110/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZERBIA | 2,2 É | 99-113,5/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
CSEHORSZÁG | 2,27-2,33 H | 75-81,5/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZLOVÁKIA | 1,9-1,95 É | 105-110/25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
MAGYARORSZÁG | 1,88-2,04 É | 105-111/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
ROMÁNIA | 1,86 -1,99 É | 105-111/25kg | Partner infó; nincs jegyzés |