DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 17. HÉT

Kedves olvasók!

lássunk néhány pozitív fejleményt iparágunkkal kapcsolatban:

• Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) újra megerősíti az állattenyésztés kritikus szerepét az egészséges táplálkozásban és a fenntartható élelmiszer-rendszerekben, és jelentősen hozzájárul a hústermelés és -fogyasztás előnyeinek globális megértéséhez.

• A FAO-jelentés („Szárazföldi állati eredetű élelmiszerek hozzájárulása az egészséges táplálkozáshoz a jobb táplálkozás és egészségügyi eredmények érdekében”) arra a következtetésre jut, hogy a megfelelő táplálkozási minták mellett a szárazföldi állatokból előállított hús és egyéb élelmiszerek létfontosságú hozzájárulást jelenthetnek az ENSZ fenntartható táplálkozási céljainak teljesítéséhez, ideértve a gyermekek növekedésének, a soványságnak és a túlsúlynak a csökkentését; a születési súly javítása; csökkenti a vérszegénységet a reproduktív korú nőknél; és csökkenti az elhízást és a nem fertőző betegségeket a felnőtteknél.

• Miközben iparágunkat a „zöldek” támadják, a Maersk befektetett a dán Kvasir Technologies technológiai vállalatba, amely kifejlesztett egy módszert szénsemleges bioüzemanyagok előállítására nem ehető biohulladékokból. Érdeklődnék, hogy az építőiparban is történik valami hasonló? Mert a szennyező iparágak listájának élén állnak…

• Németország két legnagyobb állat értékesítő szövetkezete, a Raiffeisen Viehvermarktung és a Viehzentrale Südwest 2024. január 1-jétől egyesül. A hatalom a nagy számokban és az egységben van.

• Kína és Franciaország több megállapodást kötött áprilisban. 15 francia húsfeldolgozó és vágóhíd kapott kiviteli engedélyt. Végül megkötötték az afrikai sertéspestisről (ASP) szóló regionalizációs megállapodást is.

• A malom- és takarmánybúza ajánlati ára a nagyodesai kikötőkben 180-190, illetve 170-180 USD/t CPT, a dunai kikötőkben 185-200, illetve 180-190 USD/t CPT.

Eseménynaptár:

•          Siess! A Grillfest Románia május 1-jén is tart a romániai Konstancán.

• Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési kiállítása május 4-6 között kerül megrendezésre Hódmezővásárhelyen. Ott találkozunk!

Füst a vízen

Nyilván még mindig a német hasított referenciaár-emelést várjuk, még ha az egész szakma tudja, hogy jelenleg ez inkább alap, minden német vágóhíd bónuszt fizet azért, hogy elegendő sertést kapjon.

Mindeközben a spanyol piaci források azt állítják, hogy a következő időszakot 4 munkanap jellemzi a vágóhidakon, a sertésállomány csökkenése miatt. A PRRS keményen befolyásolta a sertésállományt, a cink-oxid eltávolítása, az antibiotikumok csökkentése is hatott a sertések számára. És jön a nyár, a súlyok is csökkennek!

Az orosz hatóságok azt javasolják az állattartóknak, hogy térjenek át a „nyugati” állatgyógyászati termékekről a nemzeti termékekre. Hasonló sikert fogunk látni, mint a kínai ASP-oltás? Ne felejtsük el, hogy a kínai kísérleti ASP-oltások felelősek a betegség még nagyobb terjedéséért.

Az ASP ismét eléri Görögországot egy kereskedelmi farmon, és ismételten feltűnik Romániában. Volt némi elvárás a román állategészségügyi hatóságtól a háztáji sertésekre és telepekre vonatkozó jogszabályok érdemi megváltoztatására, de a politika és a szavazatok fontosabbak, és az új jogszabály aligha érinti a lényeget. Emiatt Románia az egyetlen EU-ország, amelynek teljes mértékben megtiltották a sertéshús többi tagországnak történő értékesítését. Mivel az ország nettó importőr, nem tűnik jelentősnek, de a piaci adatok mutatják a valóságot. Összességében elmondható, hogy a helyi sertés ára az egyik legalacsonyabb az EU-ban, mert a helyi fogyasztók számára nem kedvelt sertéshús részeket apróhússá kell alakítani, ami a hasított sertés összértékének csökkenését okozza.

Vannak megoldások erre a problémára? Egy barátom küldetésre indult, hogy néhány lehetőséget kínáljon. Eugen Capră vezeti az „Industria Cărnii” (Húsipar) és az Euromeatnews médiatermékeit, valamint a „Carnexpo” kiállításokat, amelyek az egyedüli romániai húsiparnak szentelt rendezvények. Eugen igyekszik megváltoztatni a romániai fogyasztói magatartást, segíteni a helyi húsipari cégeket abban, hogy a kevésbé népszerű húsdarabok értékét növeljék. 20 mesterszakács, 70 tonna hús van Konstancán, a Fekete-tenger partján, és süt a nap. Ez a „Grillfest” első kiadása Gyertek, nézzétek meg, kóstoljátok meg, élvezzétek! Az első két napon több mint 40.000 látogatót vonzott a rendezvény, és a húsipari cégek már nagyon várják a következő eseményt.

A grill alatt tűz van, a vízen füst.

https://www.youtube.com/watch?v=Rfirxs_NUcE

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,33 H84,5/25 kg 
HOLLANDIA2,13-2,35 H75,50/25 kg 
BELGIUM1,7 É74/20 kg 
DÁNIA1,85 H90/25 kg
FRANCIAORSZÁG2,24H   
OLASZORSZÁG1,9 É- 115 kg, 2,22 É- 160 kg, DOC137/30 kg   
SPANYOLORSZÁG2,02-2,05 É101-111/20kg 
PORTUGÁLIA2,8 H   
AUSZTRIA2,29 H97,5 /25 kg 
LENGYELORSZÁG1,94-2,28 É96 -144/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2-2,50 H100-110/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,2 É99-113,5/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,27-2,33 H75-81,5/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,9-1,95 É105-110/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,88-2,04 É105-111/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,86 -1,99 É105-111/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek