Kedves olvasók!
Az új áremelési kilátások mellett más jó hírek is vannak:
– A Minnesotai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy helyettesítő(szurogát) vírust az afrikai sertéspestis vírusára, amely segít hatékony védekezési stratégiákat kidolgozni az ASP megfékezésére és Észak-Amerikába való bejutásának megakadályozására.
– A Wall Meat South Dakota 3,3 millió dolláros támogatást kapott a kormányhivataltól, és ezt egy új feldolgozóüzemre fordítja. A Wall Meat évente 700-800 szarvasmarhát és sertést dolgoz fel (500-ról emelkedve), az új létesítmény révén a kapacitás tovább nő, 4000 darabra.
– A Newsweek magazin 1500 amerikai megkérdezésével készült felmérése szerint az amerikaiak többsége rendszeresen eszik húst, és úgy véli, hogy ez egészséges választás. A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak 81 százaléka hetente legalább egyszer eszik húst. Az amerikaiak nem gondolják, hogy a húsipar rosszat tesz az éghajlatnak.
– A POV és az NVP holland szervezetek által végzett felmérések szerint a hollandok 95 százaléka rendszeresen eszik húst, és 70 százalékuk támogatja az intenzív állattenyésztést.
– A Cranswick Nagy-Britannia 146 millió fontra növelte nyereségét a legutóbbi pénzügyi évben, mivel tovább erősítette sertéstenyésztési bázisát, hogy a sertéshúsellátást megerősítse. A Cranswick jelenleg 62 000 kocából álló állománya heti 29 000 sertést termel, és ezzel közel 50 százalékra növelte önellátását.
– Dél-Korea 2,5 év után feloldja a német sertéshúsra vonatkozó behozatali tilalmat. Ez az első eredménye annak, hogy Dél-Korea 2022 szeptemberében elfogadta az ASP-járvány kitörése esetén az ország nem érintett részeiből származó szállítások exportra vonatkozó regionalizációs koncepcióját. Az ország három német vágóhídnak/húsfeldolgozónak engedélyezte a sertéshús szállítását. Ezzel összefüggésben a német vágóhidakat az elmúlt hónapokban ismét ellenőrizték.
Eseménynaptár:
– A 14. Európai Sertés-egészségügyi Menedzsment Szimpóziumnak a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem Állatorvosi Kara ad otthont május 31. és június 2. között 2023-ban.
Maradjunk együtt
Nyilvánvalóan örülünk az áremelkedésnek, viszont a legtöbb európai piacon ismét 2 rövid hét van. Még így is elégtelen a sertés. Spanyolország Belgiumból és Hollandiából importált sertésekkel dolgozik, az olasz vágóhidak a heti 4 napos programra állnak át, Ausztriában pedig csak a sertések 80%-a állt rendelkezésre a vágóhidak igényeivel szemben.
Németországban is a Szövetségi Kartellhivatal versenyjogi aggályai miatt az Állatjóléti Kezdeményezés (ITW)úgy döntött, hogy 2024-ig eltörli a korábban kötelezően alkalmazott, a részt vevő termelők vásárlói által fizetendő felárat (ún. „állatjóléti díj”). A Bundeskartellamt üdvözli, hogy helyette egy nem kötelező érvényű ajánlást vezetnek be az állatjóléti kritériumokkal kapcsolatos többletköltségek finanszírozására. Az 5,28 € ITW-bónusz megszűnik, a gazdák más módokat fognak keresni arra, hogy hozzájussanak ehhez a többletfizetéshez.
Ha már a bónuszoknál tartunk: a Tönnies vágóhíd meg akarja szüntetni a hűségbónuszt azon sertésbeszállítói számára, akik nem teljesítik a szerződésben rögzített éves szállítási mennyiséget. A húsipari vállalat saját nyilatkozata szerint a koronajárvány idején eltűrte a nagy szállítási eltéréseket, és mégis megítélte a bónuszt, de most kiszámíthatóbb időket várnak, és minden beszállítónak ellenőriznie kell az aktuális éves szállítási mennyiséget.
Más piacok megnyitása is : Dél-Korea jelentős vásárlója volt a német sertéshúsnak. Az ország 2019-ben mintegy 106 000 tonna sertéshúst importált Németországból, ebből mintegy 41 000 tonna császárhúst. Mintegy 298 millió euróval Dél-Korea volt 2019-ben a német sertéshús második legnagyobb vásárlója az uniós tagállamokon kívül.
A legfontosabb piac mégis a saját piac kell, hogy legyen.
Az elmúlt 2022/23-as pénzügyi évben (február 28.) a Schwarz-csoport (Lidl és Kaufland) több mint 20 milliárd euróval növelte forgalmát.
Eközben a „Branchenecho Fleischwirtschaft” friss tanulmányában a húsiparban működő vállalatok jelezték, hogy nem, vagy csak elégtelen mértékben tudják áthárítani a növekvő költségeket. A vállalatok több mint háromnegyede azt mondja, hogy emiatt szorult helyzetben van. Ezek a vállalatok a kiskereskedelemre hivatkoznak. A megnövekedett költségek áthárítását akadályozzák. A megkérdezett vállalkozók több mint egynegyede jelezte, hogy eddig nem tudta kiigazítani az árakat, pedig a hús és a feldolgozott hústermékek fogyasztói árai meredeken emelkedtek. Miközben a német szupermarketláncok emelik a hús- és húskészítmények árát, nem hajlandók elfogadni e termékek felvásárlási árának emelését. Ennek következtében a német vágóhidak és húsfeldolgozók nem tudják áthárítani a meredeken megnövekedett beszerzési és feldolgozási költségeiket.
Hasonló fejlődés figyelhető meg számos európai piacon. Ahogy egy régi partnerünk és barátunk a sertéságazatból mondja: a piac elvesztette árképző jellegét. Az üzletláncok a profit legnagyobb szeletét viszik el, így a gazdák és a vágóhidak egymás ellen küzdenek néhány százalékért.
Maradjunk együtt !
Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;
ORSZÁG | HÍZÓ(EUR) | TREND | MALAC(EUR) | TREND | MEGJEGYZÉS |
NÉMETORSZÁG | 2,38 H | 88/25 kg | |||
HOLLANDIA | 2,13-2,42 H | 75,50/25 kg | |||
BELGIUM | 1,75 É | 74/20 kg | |||
DÁNIA | 1,85 H | 91,5/25 kg | |||
FRANCIAORSZÁG | 2,15 H | ||||
OLASZORSZÁG | 1,76 É- 115 kg, 2,09 É- 160 kg, DOC | 137/30 kg | |||
SPANYOLORSZÁG | 2,02-2,05 É | 101-111/20kg | |||
PORTUGÁLIA | 2,8 H | ||||
AUSZTRIA | 2,34 H | 97,5 /25 kg | |||
LENGYELORSZÁG | 1,72-1,99 É | 105 -133/20-30 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
HORVÁTORSZÁG | 2,10-2,50 H | 105-115/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZERBIA | 2,4 É | 115-128/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
CSEHORSZÁG | 2,32 – 2,36 H | 77-83/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
SZLOVÁKIA | 1,95 -2,1 É | 105-114/25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
MAGYARORSZÁG | 2,06 – 2,20 É | 105-115/ 25 kg | Partner infó; nincs jegyzés | ||
ROMÁNIA | 2,2 – 2,25 É | 105-115/25kg | Partner infó; nincs jegyzés |