DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 23. HÉT

Kedves olvasók!

 • a sertés- és malacár-táblázaton új zöld jelzéseket találtunk, de más jó hírek is vannak:
  • Két, amerikai tudósok által közösen kifejlesztett vakcina, amelyet vietnami vállalatok kísérleti programokban tesztelnek, „nagyon ígéretes” eredményeket mutat. Mindkét AVAC ASF LIVE és NAVET-ASFVAC vakcina megkapta a vietnami engedélyt kísérleti kereskedelmi felhasználásra.
  • 2023 elején a német hűtőházakban lényegesen kevesebb sertéshúst tároltak, mint tavaly. A Német Hűtőházak és Logisztikai Áruházak Szövetsége (VDKL) szerint az első négy hónapban átlagosan több mint felével csökkentek a készletek az előző évhez képest. Tavaly május óta a sertéshúskészletek erőteljes csökkenése figyelhető meg. A termékcsoportok között a sertéshús most a negyedik helyen áll az összes tárolt áru közel 10%-ával, a 2022 áprilisában elért első hely helyett.
  • A brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) megbízásából készült kutatás célja az volt, hogy megértse a vásárlók viselkedését a hússal konkuráló vegetáriánus és vegán termékekkel szemben. Megállapította, hogy a vásárlók számára fennáll a zavar lehetősége: a vásárlók 52%-a potenciálisan zavarba ejtőnek tartotta azokat az üzletpolcokat, ahol a húsos és húsmentes termékek nagyon vegyesen voltak elhelyezve. 60%-uk egyetértett azzal, hogy a húsmentes termékeket más helyen kellene elhelyezni, mint a hústermékeket. A fogyasztók egyetértettek azzal is, hogy a húsmentes termékek megpróbálják a húst utánozni, 69%-uk pedig egyetértett azzal, hogy a növényi alapú termékek úgy próbálják leírni magukat, mintha a húsra hasonlítanának. A vásárlók ötven százaléka egyetért azzal, hogy a húsmentes termékeknek nem szabadna olyan szavakat használniuk, mint a „steak” vagy a „bacon”, 47%-uk pedig úgy véli, hogy nem szabadna használniuk a „kolbász” és a „hamburger” szavakat. A kutatás szerint a vásárlók 75 százaléka úgy véli, hogy a húsok címkéjén szereplő információk mennyisége megfelelő, ezzel szemben a növényi alapú csomagolások esetében ez az arány csak 66 százalék.
  • A Córdobai Egyetem (UCO) koordinálja a Sauvolibe nevű projektet, amely azt vizsgálja, hogy az erjesztési folyamat és a szénhidrátok hogyan befolyásolják az ibériai sertésből származó kolbászok minőségét, az egészségesebb ibériai kolbászok kifejlesztése érdekében. A projekt – amint arról az UCO közleményében beszámolt – azon a feltevésen alapul, hogy a makkolt ibériai sertésből készült kolbászok egészségesebbek más feldolgozott húsokhoz képest.
  • A Murciai Egyetem (UMU) a sertéstenyésztő és takarmányipari vállalatokkal közösen egy alkalmazott kutatási projektet dolgozott ki, amelynek célja egy olyan természetes alternatíva azonosítása, amely lehetővé teszi a sertéseknek az újszülöttkori kokcidiózis megelőzésére és/vagy kezelésére szolgáló farmakológiai termékek adagolásának kiküszöbölését, és amely emellett serkenti az állatok immunitását és kedvez a bélrendszerük mikrobiótájának egyensúlyának.

Eseménynaptár:

 • Avepomur (Sertés Állatorvosok Szövetsége) szakmai konferenciát tartanak 2023. június 14-15. között a Murciai Egyetemen.

VÁLTOZÁS

            Az árak ismét változnak, emelkedő tendenciát mutatnak. Körülbelül fél évvel ezelőtt néhány üzleti megbeszélésen 2,5 €/kg-os jegyzéssel számoltam a német piacon, júniusra. Nos, közel vagyunk hozzá… És egyes piacok még ezt az árszintet is meghaladják!

            Miért lehetséges ez? Egyre több adat válik pontosabbá, ha a sertésszámokat nézzük. Határozottan úgy gondolom, hogy a Covid-válság időszakából származó adatok nem a valóságot tükrözték.

 • Az Eurostat adatai szerint az EU-27 országaiban a vágások száma 7,7%-kal csökkent 2023 első negyedévében, ami 4,7 millió sertéssel kevesebbet jelent. Sőt, a vágási mennyiség 10,8%-kal volt alacsonyabb, mint 2021 első negyedévében, ami alig kevesebb, mint 5,42 millió tonnás különbséget jelent.
  • Az év első 4 hónapjában a dán vágások 16,5%-kal csökkentek, azaz több mint 1 millió sertéssel kevesebbet vágtak le, mint 2022-ben ugyanebben az időszakban. Egy dán sertéstenyésztő szerint, akivel a múlt héten találkoztam, a kocaállomány várhatóan 19-20%-kal csökken . Nem csoda, hogy a dánoknál a malac- és sertéskereskedelem konszolidációját látjuk, az SPF átveszi a Roosgardot.
  • Spanyolországban 1,4 millióval(9%) kevesebb sertést vágnak le, egyes vágóhidak úgy döntenek, hogy 4 napra csökkentik tevékenységüket. Az alacsony kínálat ellensúlyozására a gazdák nehezebb sertéseket értékesítenek, aminek eredményeként az átlagsúly rekordszintű, jelenleg 3 kilóval magasabb, mint a tavalyi év azonos referenciái.
  • Németországban 8%-os csökkenést jelentettek, mintegy 11,10 millió sertésre. 

Ha visszatekintünk az EU sertéshúspiacának önellátási/export egyensúlyára, nem helytelen arra számítani, hogy a sertések száma aligha fogja kielégíteni a belső piaci keresletet, amíg Németország, Belgium és Hollandia politikai okokból csökkenti a sertéstenyésztést, míg Lengyelország és Románia (szintén politikai okokból) nem kezeli túl jól az ASP-t.

A piaci helyzet változásának még egy jele: a múlt héten a kelet-európai régió egyik legnagyobb malac- és sertéskereskedője, a Hunland felavatta első kocafarmját. Több mint 30 év kereskedés után itt az ideje, hogy termelésbe kezdjen!

A sertéstenyésztőknek és a sertéshústermelőknek össze kell fogniuk, és bele kell szólniuk a szakpolitikákba és az árképzésbe. Felkészültél a változásra?

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,43 H91/25 kg 
HOLLANDIA2,16-2,48 H78/25 kg 
BELGIUM1,8 É75/20 kg 
DÁNIA1,85 H93/25 kg
FRANCIAORSZÁG2,186 H   
OLASZORSZÁG1,75 É- 115 kg, 2,07 É- 160 kg, DOC137/30 kg   
SPANYOLORSZÁG2,02-2,05 É95-105/20kg 
PORTUGÁLIA2,8 H   
AUSZTRIA2,37 H100 /25 kg 
LENGYELORSZÁG1,81-2,1 É92 -137/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,10-2,6 H108-121/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,1-2,2 É115-131/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,36 – 2,49 H78-87/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,95 -2,1 É108-119/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG2,06 – 2,20 É108-118/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA2,08 – 2,31 É108-118/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek