DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 28. HÉT

Kedves olvasók!

Olvassunk néhány pozitív hírt az iparágunkkal kapcsolatban:

  • António Guterres ENSZ-főtitkár azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a gabonamegállapodás meghosszabbításáért cserébe csatlakoztatja a szankciókkal sújtott Roszszelkhozbankot a SWIFT-rendszerhez – jelenti az RBC-Ukraina a Reutersre hivatkozva.
  • Az USDA a héten 300 millió dolláros támogatást jelentett be a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mérésére. A befektetés célja, hogy kezelje az e gyakorlatok körüli tudományos bizonytalanságot, mivel jelentős kétség övezi az „éghajlat okos” technológiák hatékonyságát, amelyekbe az USDA már milliós összegeket ölt.
  • Az amerikai infláció továbbra is csökken: a fogyasztói árindex (CPI) felső értéke az előző hónapban 3%-ra csökkent éves szinten, ami 2021 márciusa óta a legalacsonyabb érték, szemben a májusi 4%-kal. Ez a csökkenés elsősorban az energiaárak csökkenésének és az élelmiszerárak lassulásának köszönhető.
  • A Nebraska College of Technical Agriculture (NCTA) 644 489 dolláros támogatást kapott az USDA-tól, hogy célzott tantervet dolgozzon ki az állam húsfeldolgozó ipara számára.
  • A Kansasi Állami Egyetem Állatorvosi Főiskolájának célja az állati vakcinák fejlesztésének és felhasználásának támogatása az új Vakcinaértékelési és Antimikrobiális Alternatívák Központjának elindításával.
  • az olasz szenátus elfogadott egy módosítást, amely megtiltja a húsra és származékaira utaló elnevezések használatát olyan feldolgozott termékek esetében, amelyek ehelyett kizárólag növényi fehérjéket tartalmaznak .

 Árcédula

            Csak néhány megjegyzés az ártáblázattal kapcsolatban: az eurózónán kívüli térségben a jegyzések alakulásának megítélésekor az árfolyam is befolyásolja az adatokat. Másrészt a német jegyzés emeléséért folytatott küzdelem még nem ért véget, július végére el tudnám képzelni a 2,6 €/ kg meleg súly elérését. Ugyanakkor, azokban az országokban, ahol a hízlalók egyben gabonatermelők is, az aratási szezon kicsit csökkenti a malacok iránti keresletet.

Kétségtelen, hogy a sertések száma csökken, és ezzel együtt a súlyok is: Spanyolországban a június utolsó hetében bekövetkezett 960 grammos csökkenés utáni további 810 grammos apadással a meleg súlyok 90 kilogrammra csökkennek. Ez azonmban még mindig több mint 4 kilóval magasabb, mint 2022 azonos hetében. Az alacsonyabb sertéslétszám ellensúlyozására a spanyol gazdák magasabb átlagsúlyt akartak elérni. A szomszédos Franciaországban az Uniporc Ouest zónában a sertéslétszám az év eleje óta 6%-kal csökkent, heti közel 22 000 sertéses hiánnyal, ami arra késztetett néhány vágóhidat, hogy néhány hétig 4 napra koncentrálják tevékenységüket.

Az ASP is szedi áldozatait: a Fülöp-szigeteki Sertéstenyésztők Szövetsége becslése szerint az elmúlt években az afrikai sertéspestis előfordulása körülbelül ötmillió sertés levágását eredményezte. Ezáltal a Fülöp-szigetek az amerikai sertéstenyésztők egyik fő exportcélpontja. Az export fontos hajtóerő az amerikai sertéságazat számára, és az állandó alkalmazkodás a kulcs: a tényleges hangsúly Kínáról a sokkal könnyebben elérhető Mexikóra helyeződött át. Az idei év első öt hónapjában Mexikó volt az amerikai sertéshúsexport fő hajtóereje. Az Egyesült Államok Húsexport Szövetsége szerint a teljes mexikói felvásárlás 447 081 tonna volt, 890,1 millió dollár értékben, ami 13%-os és 24%-os növekedést tükröz. Az export nagy részét a bontott húsok tették ki, mivel ezek iránt nagy a kereslet mind a kiskereskedelmi csatornákban, mind az élelmiszeripari szolgáltatásokban, ahol később feldolgozásra kerülnek. Csak májusban a felvásárlások kétszámjegyű, 21%-os növekedést mutattak, ami 96.811 tonnát tett ki, míg a kiadás 16%-kal magasabb volt, és elérte a 198,9 millió dollárt.

Mi történik Kínában? Néhány héttel ezelőtt az állam kijelentette, hogy sertéshús felvásárlását kezdi meg, hogy növelje a sertés árát. Most Kína 2300 tonna fagyasztott sertéshúst fog felszabadítani az állami tartalékokból, az állami tulajdonú Huashang Reserve Commodity Management Center által kiadott közlemény szerint. Túl gyorsan és túl magasra emelkedett az ár?!

Mégis, egy ilyen hatalmas piac állandó célpont a sertéshúsexportőrök számára. Ami a stratégiát illeti, ahelyett, hogy a nagy mennyiségekre törekednének, egyes beszállítók megpróbálnak differenciálni.

A Hola Food , a Grupo Alimentario Copese holding részeként , első termékszállítmányát teljesítette Kínába, és azt tervezi, hogy 2024-re eléri az egymillió eurós forgalmat ezen a piacon. A szándék az, hogy „a jelenlegi 2023-as időszakban havonta egy konténert, 2024-ben pedig havonta kettőt küldjenek”. Ebben az első megrendelésben összesen 23 tonna különböző 50%-os Duroc sertéshúsból készült terméket küldtek, azzal a céllal, hogy „megmutassák a Hola Food által értékesített termékek differenciált minőségét”.

Európában a jelenlegi sertéshúspiacot leginkább az infláció befolyásolja. Amikor az ár a fő vásárlási tényező, az eladók néha furcsa politikát folytatnak.

Egy walesi szupermarketláncról kiderült, hogy olyan húst és más friss termékeket árul, amelyeknek a szavatossági ideje akár 13 nappal is lejárt. A felfedezést egy vizsgálati program keretében tették, amelynek során az újságírók több helyen közel 50 olyan árucikket találtak, amelyeket a szavatossági időn túl értékesítettek vagy mutattak be…

A dániai Koppenhágában megnyílt a WeFood, a világ első, kizárólag lejárt szavatosságú élelmiszereket árusító szupermarketje. Az üzletben a hagyományos élelmiszerboltoknál akár 50%-kal alacsonyabb áron kínálnak olyan termékeket, amelyek hivatalos lejárati idején már túl vannak, vagy sérült csomagolásuk miatt kidobásra kerültek volna. Mint kijelentették, a WeFood célja, hogy csökkentse a Dániában és globálisan is hatalmas mennyiségű élelmiszerhulladékot…

Nehéz az ilyen „stratégiák” ellen küzdeni. Néhány európai ország úgy küzd az infláció ellen, hogy csökkentett áfakulcsokat alkalmaz az élelmiszerekre, beleértve a húst is.

Más kormányok a kérdést a nemzeti élelmiszertermelés támogatásával közelítik meg, beleértve a nemzeti szintű promóciót és reklámot is.

Egyes élelmiszerek, köztük a sertéshús árplafonja is szerepel a listán. Míg egyes országokban ez az intézkedés kudarcnak bizonyult, mások éppen most vezetik be.

Amikor vásárolni megyek, igyekszem megérteni a vásárlási döntési folyamatot, különösen a húspultnál.

Mi készteti Önt arra, hogy húst vásároljon? A származás? A frissesség? Márka? Érzékszervi jellemzők?  Vagy csak az árcédula?

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,50 H93/25 kg 
HOLLANDIA2,26-2,54 H79/25 kg 
BELGIUM1,83 É77/20 kg 
DÁNIA1,85 H93/25 kg 
FRANCIAORSZÁG2,352 H   
OLASZORSZÁG1,87 É- 115 kg, 2,19 É-160kg,DOC135/30 kg   
SPANYOLORSZÁG2,02-2,05 É95-105/20kg 
PORTUGÁLIA2,8 H   
AUSZTRIA2,44 H103 /25 kg 
LENGYELORSZÁG1,75-2,14 É90-137/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,10-2,8 H110-123/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,0-2,05 É115-131/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,48 – 2,52 H82-88/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,98 -2,03 É110-121/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,98 – 2,14 É110-121/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA2 – 2,14 É110-121/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek