DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 30. HÉT

Kedves Olvasók!

néhány pozitív fejlemény iparágunkból:

  • A vietnami Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium jóváhagyta az afrikai sertéspestis elleni két vakcina országos használatát. A két jóváhagyott vakcina a NAVET-ASFVAC, amelyet a Navetco Central Veterinary Medicine és amerikai tudósok közösen fejlesztettek ki, valamint az AVAC Vietnam JSC által kifejlesztett AVAC ASF LIVE.
  • A manilai Állattenyésztési Hivatal szinte azonnal ajánlotta a Fülöp-szigeteki Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak a Vietnamban gyártott AVAC ASP elleni vakcinát.
  • A dominikai hatóságok is beszámoltak arról, hogy tervezik a NAVET-ASFVAC vakcina beadásának megkezdését. A terv az, hogy kisebb léptékben, 8-10 hetes sertésekkel kezdenek, majd fokozatosan kiterjesztik az oltási kampányt. A vakcinákat a vietnami kormánnyal való együttműködés révén szerezték be.
  • A Románia által modernizált konstancai fekete-tengeri kikötő jelenleg a legjobb lehetőség az ukrán mezőgazdasági vállalatok számára a közelsége és a költségei miatt. A kormány helyreállította a lezárt vasúti összeköttetést Ukrajnával , és azon dolgozik, hogy beszerezze a nagyon szükséges révkalauzokat, akik a hajókat a Sulina-csatornán keresztül a dunai ukrán kikötőkbe irányítják. A romániai folyami csatornán dolgozó révkalauzok száma a jelenlegi 40-ről augusztusban fokozatosan 60-ra emelkedik, köszönhetően a visszatérő nyugdíjas tengerésztiszteknek és kapitányoknak , ami 50%-kal növeli a csatorna kapacitását.
  • A Smithfield Foods egy új, korszerű szennyvíztisztító rendszert épített a dél-dakotai Sioux Fallsban található sertéshús-feldolgozó komplexumában a meglévő rendszer nagy részét felváltva. A 45 millió dolláros új szennyvízrendszer további tisztítási folyamatokkal és képességekkel bővül, hogy megfeleljen az új és szigorúbb nitrát- és ammónia határértékeinek, és legalább kétharmadával csökkenti a Smithfield által a Big Sioux folyóba juttatott nitrogénterhelést.
  • Kanada és Manitoba tartomány kormánya bejelentette, hogy a következő két évben 2,4 millió C$ (1,8 millió $) értékű támogatást nyújt a Winkler Meats 52,8 millió C$ értékű beruházási projektjének támogatására. A vállalat a forrásokat a Johnsonville Sausage vállalattal közös vállalkozásban fogja felhasználni, amely a sertésellátás egy részét Nyugat-Kanadából szerzi be. A bővítés a vállalat hozzájárulását Manitoba bruttó hazai termékéhez évi 23 millió C$-ra (17,4 millió $) fogja megötszörözni. Az állatjólét és a fenntarthatóság szempontjából az Egyesült Államokba irányuló élőállat-export nagy részét átirányítják, ami csökkenti a szállítási stresszt és a fuvarozással kapcsolatos üvegházhatású gázkibocsátást.
  • A Nedap Livestock Management kivonul a sertéstenyésztésből, de ez nem jelenti a végét a nagyra becsült termékeknek. A vállalat a következő hónapokban átadja termékeit és ügyfeleit az AgriHub és az AgriSys cégeknek. Ennek érdekében az érintett felek a múlt hónapban szándéknyilatkozatot írtak alá. A sertéságazatban a Nedap különösen ismert a Nedap PorkTuner, a Nedap SowSense, a Nedap Pig Performance Test (PPT) és a Nedap Sorting Hízósertés rendszeréről.

Egy kis móka: a múlt héten Berlinben és Brandenburgban riadókészültség volt érvényben, mert a városban oroszlánt figyeltek meg. A „dzsungel királyáról” kiderült, hogy egy vaddisznó!

 A disznók nem tudnak repülni(még), de a pizza igen. Elton John „Rocket Man” című dalától ihletve a Domino’s pizzaóriás az Egyesült Királyságban a Glastonbury Fesztiválon azzal került a címlapokra, hogy a legelső  jetpack kiszállítást végezték el, egy olyan felszereléssel, mely a pilótát és a pizzát is melegen tartja. A sonka, a bacon és a szalámi népszerű pizzafeltétek, reméljük, hogy ezeknek a tételeknek is égbe szökő eladásai lesznek!

Eseménynaptár:

  • Az AMVEC (Mexikói Szakosodott Sertésállatorvosok Szövetsége) augusztus 1-4. között tartja 55-ik ünnepi nemzeti kongresszusát a mexikói Acapulcóban. A kiállításra és a rendezvényekre a Mundo Imperial komplexumban kerül sor, ahová a becslések szerint 1500 résztvevőt várnak.

Szebb jövő

            Bár az ASP vakcina jelentős áttörésnek tűnik, még mindig vannak problémák a világszintű alkalmazásával kapcsolatban.

A Sertés-egészségügyi Információs Központ ügyvezető igazgatója, Paul Sundberg szerint a két ASP-vakcina országos jóváhagyása Vietnamban „…egy kis lépés mindazhoz képest, aminek még következnie kell”. A gyártási kapacitással és a forgalmazással kapcsolatban is még lehetnek kérdések, valamint azzal kapcsolatban, hogy hol és mikor kell alkalmazni a vakcinákat, „mivel a vakcinából származó antitesteket nem lehet megkülönböztetni az ASP-fertőzésből származó antitestektől, így az ellenőrzési programokban nincs mód arra, hogy megkülönböztessük a beoltott állatokat a meggyógyult állatoktól”.

A közelmúltban Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában kitört ASP járványok arra késztették a hatóságokat, hogy a múlt héten közös állategészségügyi találkozót tartsanak. Reméljük, megtalálják a módját, hogy együttműködjenek a közös ellenséggel szemben. Közben már több mint 35 ezer sertést altattak el az érintett régiókban.

Az elmúlt években a sertés- és sertéshúspiacot erősen érintette a kínai ASP helyzete. A legnagyobb sertéshúsfogyasztó nemzetnek nincs igazán szabad piaca, és a politika a piacba való beavatkozással felülírja a gazdaságot. A nemzeti sertésállomány gyors helyreállítására irányuló törekvés megváltoztatta a világ sertéstenyésztő vállalatainak élvonalát, és számos kínai vállalat rövid idő alatt hihetetlenül sok kocát állított be. Az ellenhatást a meredeken csökkenő sertésár jelenti. A Zhengbang, Kína korábbi második számú sertéstenyésztője, 2020-ban gyors terjeszkedésbe kezdett, de 2021-re közel 19 milliárd jüan (2,41 milliárd €) éves veszteséget jelentett, ami a legrosszabb teljesítmény a tőzsdén jegyzett társai közül, és tavaly szerkezetátalakításba kezdett. Most egy, a nagy kínai sertéstakarmány-gyártó Twins Group által vezetett konzorcium vezeti a Jiangxi Zhengbang Technology szerkezetátalakítását. A Twins Xinda konzorcium nevű befektetői csoportot a Zhengbang bírósági szerkezetátalakításában részt vevő 10 pályázó közül választották ki a Sencseni Értéktőzsdéhez benyújtott bejelentés szerint. A Twins Group 2021-ben 11 millió tonna takarmányt értékesített a cég hivatalos honlapján közzétett bejegyzés szerint. De vajon a menedzsmentről van szó, vagy a politikának kell változnia?

A politikának az európai sertéságazatban is vannak áldozatai: a topagrar online felmérésében (topagrar.com és Instagram) a tenyészközpontok átállási terveinek állásáról a 525 résztvevő közel fele azt nyilatkozta, hogy 2026 február 9-ig ki akarnak szállni a kocatartásból! A felmérésben résztvevők mindössze 8%-a erősítette meg, hogy már átállította a tenyészkoca szállást, 19% jelenleg tervezi az átalakítást, vagy már benyújtotta a koncepciót.

A holland vágóhidaknak sikerült 4 centtel csökkenteniük a sertésfelvásárlási árat. Könnyebb a sertéstartókkal , mint a piaci láncokkal harcolni. De a holland sertés könnyen átmehet a szomszédos Németországba, és egy szövetkezet már megnyitotta az utat a sokkal jobban fizető piacra. Mivel a németek ősszel a legalacsonyabb sertéslétszámra számítanak, ez azt eredményezheti, hogy a hollandiai vágóhidaknak többet kell fizetniük a holland sertések visszaszerzéséért. Remélek egy szebb jövőt!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,50 H93/25 kg 
HOLLANDIA2,21-2,54 H77,5/25 kg 
BELGIUM1,83 É75/20 kg 
DÁNIA1,85 H93/25 kg 
FRANCIAORSZÁG2,353 É   
OLASZORSZÁG1,92-1,94 É 115kg, 2,25-2,26 É 160kg,DOC134/30 kg   
SPANYOLORSZÁG2,02-2,05 H91-100/20kg 
PORTUGÁLIA2,8 H   
AUSZTRIA2,44 H103 /25 kg 
LENGYELORSZÁG1,81-2,14 É90-135/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,10-2,8 H110-123/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,04-2,09 É110-131/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,48 – 2,52 H82-88/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,96 -2,02 É110-118/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,93 – 2,09 É110-118/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,92 – 2,05 É110-118/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek