DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 45. HÉT

Kedves olvasók!

A jó hírek egy részét az ártáblázatban találja, a többit alább:

  • Az Ukrán Hússzövetség vezetője, Nyikolaj Babenko a sertéságazat rekord nyereségességéről számolt be: „A háború előtt a termelési költségek 0,82-0,96 $/kg voltak, míg az eladási ár 1,24-1,37 $/kg között mozgott. 2022-ben, amikor a tengeri kikötőket blokkolták, a takarmányárak többszörösére zuhantak… Most az ár elérte a 2,34 $/kg-ot, míg a termelési költség mindössze 0,55 $/kg”.
  • A Cseh Köztársaság Mezőgazdasági Minisztériumának jelentése szerint a sertéstenyésztésben a 18 pályázat összesen 371 millió eurós támogatást kapott. A minisztérium képviselői emellett arról is tájékoztattak, hogy tavaszra egy olyan fordulóra készülnek, amelynek célja az NH3-kibocsátás csökkentése. Ennek a fordulónak a költségvetése több mint 41 millió euró lenne, és a kibocsátást csökkentő technológiákra irányulna (hígtrágyahűtés, teljesen és részben rácsos padlók építése és rekonstrukciója vákuumos hígtrágya eltávolító rendszerrel, légmosók és a hígtrágyakezelés rekonstrukciója).
  • Idén júliusban Hollandia műanyagadót vetett ki az eldobható műanyag ételtároló edényekre, amelynek értelmében a vásárlóknak 25 centet kell fizetniük az elvitelre és kiszállításra szánt élelmiszercsomagolásokért. A lépés célja az volt, hogy a fogyasztás csökkentésére ösztönözze a fogyasztókat. De a Notpla, egy brit startup, amely bioalapú tengeri moszatból csomagolóanyagokat gyárt, most az első olyan anyag lett, amelyet valóban műanyagmentesnek ismertek el.
  • A Premium Iowa Pork 2024 tavaszára szeretné újra megnyitni a tavaly tavasszal hirtelen bezárt HyLife üzemet a minesotai Windomban. A Premium 13 millió dollárt fizetett az üzemért egy árverésen, és a felújítás folyamatban van. A Premium az antibiotikum-mentes sertéshúsra teszi fel hírnevét. A város gazdaságfejlesztési forrásokat fordít egy kapcsolódó lakásépítésre, szennyvíztisztító kapacitásra és iskolákra. A város kötelezettségeinek fedezésére mintegy 14 millió dolláros állami támogatás is érkezett.
  • A CSIRO, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség és az amerikai MBF Therapeutics biotechnológiai cég tudósai közösen biztonságos és hatékony vakcinát állítanak elő az afrikai sertéspestis ellen. A CSIRO az afrikai sertéspestis elleni új DNS-vakcinajelöltjük értékelésén dolgozik. Becslések szerint egy nagyszabású járvány kitörése Ausztráliában akár 2 milliárd dollárba is kerülhetne a gazdaságnak.
  • Többször megkérdeztem: miért nem küzd a húsipar a negatív kampányok ellen? Egy példa erre az alábbiakban olvasható: A német Rügenwalder Müller kolbászgyártó erősen átáll a vega alternatívákra. Raufuss ügyvezető igazgató a kolbászt a jövő cigarettájaként írja le, és ezt a szlogent használja a negatív reklámozásra. Barkmann agrárblogger válaszul tweetelt: „Raufuss azt sugallja, hogy a jelenlegi vegetáriánus kolbászok, amelyeket én az élelmiszerkémia és az élelmiszertervezés csodáinak neveznék, egészségesebbek lennének, mint a hentesek által készített, jól bevált, jó kolbásztermékek.”. Emiatt ő és más hústermelők a jövőben nem kívánják fogyasztani a cég termékeit.

Mindörökké fiatalok

Kínából nem kapunk híreket az ASP kitöréseiről, de a szomszédos területek fejleményeiből sejthetjük. A hongkongi hatóságok elrendelték egy állomány mintegy 5600 sertésének kivágását, miután felfedezték az ASP-vírust Lau Fau Shanban, a szárazföldi Kína határához közeli vidéki Yuen Long térségében.

Eközben az egykor vezető német sertéspiacon egyre kevésbé támogatják az ágazatot. Miközben kijelentették, hogy az állatjólét fontos szempont, és a fogyasztók hajlandóak többet fizetni érte, a Müller-csoport és az Edeka-Südwest a beszállítók előzetes értesítése nélkül megszünteti az 5,28 €/sertés bónusz kifizetését. Ugyanakkor a Destatis szerint az idei év első három negyedévében körülbelül 8,0%-kal kevesebb sertést vágtak le, mint az előző év azonos időszakában. Emellett januártól szeptemberig a vágósertés-állomány 2,83 millió állattal, azaz 8,0%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel folytatódik a termelés összeomlása. 2017 és 2022 között a német vágóhidakra szállított állatok száma már több mint 11 millióval csökkent. 

Van valami, amivel megfordítható a sertéságazattal szembeni hozzáállás? Egy nemrég közzétett kutatás szerint a malacok vérében felfedeztek egy olyan összetevőt, amely képes megfiatalítani a szervezetet. Patkányokba fecskendezve számos szerv öregedési folyamatát visszafordította. A tanulmány szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni az embereknél, akkor a 80 évesek is visszatérhetnének a 25 évesek állapotába.” A fiatalító terápiás szert – a sertésvérplazmából vett nanorészecskéket, az „E5” nevű anyagot – Harold Katcher és Akshay Sanghavi fejlesztette ki a Yuvan Research nevű amerikai start-up cégtől. Az E5-öt 6-7 hónapos korú fiatal sertések vérplazmájából nyerték. Ebben a korban a sertés teste csúcsformában van – az állatok életében később kezdődnek az öregedési folyamatok. A sertés a megoldás arra, hogy mindörökké fiatalok maradjunk?

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,1 H70/25 kg 
HOLLANDIA1,98-2,12 H62/25 kg 
BELGIUM1,5 É53/20 kg 
DÁNIA1,68 H72,5/30 kg 
FRANCIAORSZÁG1,776 H   
OLASZORSZÁG2 É115kg, 2,33 É160kg, DOC114/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,68 -1,70 É65-74/20kg 
PORTUGÁLIA2,35 H   
AUSZTRIA2,07 H90/25 kg 
LENGYELORSZÁG1,54-1,88 É71-113/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,0-2,2 H95-100 / 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,13 É105-115/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,1 H69-74/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,67 -1,77 É90-95/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,74 – 1,93 É90-95/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,73 – 1,83 É90-95/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek