DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 48. HÉT

Kedves olvasók!

Mint általában ebben az időszakban, a piaci sertés ára Kelet-Európában a német referenciaárfolyamtól függetlenül emelkedik. Lássunk más jó híreket is az ágazatból:

 • Az USA-ban a kiskereskedelmi üzleteken keresztül történő húsanalóg értékesítés októberben tovább lassult, 12,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A hűtött és fagyasztott növényi alapú húsalternatívák együttesen 74,4 millió dollárt termeltek az október 29-én zárult négy hétben.
  • Az Egyesült Államok Észak-Karolina államában, Watauga megyében a tisztviselők egyhangúlag megszavazták egy tervezett marha- és sertéshús vágó- és feldolgozóüzem terveinek előzetes jóváhagyását. A 4,2 millió dolláros projekt finanszírozását helyi cégek biztosítják, a megyei tanács pedig várhatóan egy harmadik szerződést is tervez, amely az üzem építésére vonatkozik.
  • A kínai vámügyi főigazgatóság 12 amerikai sertéshúsüzemnek adta meg az engedélyt a Kínába irányuló exportra, ami közel 10 hónap óta az első engedély új amerikai üzemeknek a Kínába irányuló exportra. Miért, ha Kína önellátó?
  • A Wageningen Bioveterinary Research a Ceva Santé Animale, a Vion Food, a Harmeleni Egyetem haszonállat-képzésével, az Utrechti Egyetem Állatorvosi Karával, a Royal GD-vel, a Holland Királyi Állatorvosi Társasággal és a Gyakorló Állatorvosok Kollektívájával együttműködve négyéves tanulmányt indít annak vizsgálatára, hogy mely korcsoportokban mutathatók ki a sertésinfluenza vírusai és az ellenük képzett antitestek, illetve mely vírustörzsek okozzák a betegséget. Azt is vizsgálják, hogy milyen gyorsan terjed a vírus, és az antitestek és immunsejtek mely kombinációi nyújtanak elegendő védelmet a vírus terjedésének gátlásához.
  • A lengyel állategészségügyi főtisztviselő bejelentette az afrikai sertéspestissel kapcsolatos regionalizáció módosítását megállapító 2023/2708/EU bizottsági végrehajtási rendelet közzétételét. A regionalizáció fenti változásai miatt enyhülnek a sertések, a hús és a sertéshústermékek mozgására vonatkozó korlátozások. A változások 2023. november 30-tól lépnek hatályba.
  • A lengyel minisztertanács elfogadta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter által benyújtott, a „Helyi polc” projektről szóló törvényt. A projekt előirányozza, hogy a kiskereskedelmi egységekben a helyi termékek, mint például: gyümölcs és zöldség, hús és húskészítmények, tej és tejtermékek, valamint kenyér, egy adott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékkategória 2/3-ánál nem kisebb mennyiségben kerüljenek értékesítésre egy adott évben.
  • Az Egyesült Királyságban az új Defra miniszter, Steve Barclay bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben közel 45 millió font értékű pályázatokat és támogatásokat nyitnak meg a kormány folyamatos beruházásainak részeként, hogy segítsék a gazdálkodókat „az innováció előmozdításában, a termelékenység növelésében és az állatjólét javításában”. A Defra mezőgazdasági innovációs programja, amelyet az Egyesült Királyság kutatási és innovációs központjának (UKRI) részét képező Innovate UK-val együttműködve működtet, eddig több mint 125 millió fontnyi támogatást biztosított, és 150 projektet támogatott 400 szervezet részvételével.

Rendezvénynaptár:

 • A „Centralna Targi Rolnicze” Központi Mezőgazdasági Vásár egy kiterjedt éves mezőgazdasági kiállítás, amelyet a Varsó melletti Nadarzynban (Lengyelország) található PTAK Varsó Expón rendeznek meg. A Ptak Warsaw Expo Sp. z o. o. szervezet rendezvény 3 napon keresztül kerül megrendezésre, december 08., péntektől 10., vasárnapig.
  • A huszonkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Tiranai Nemzetközi Vásár 4 napon át, 2023. 12. 06. szerdától 2023. 12. 09. szombatig tart az albániai Tiranában. A vásár elsősorban a kulcsfontosságú ágazatokra összpontosít, többek között a mezőgazdaságra, a turizmusra, az építőiparra, az energiára és a környezeti fenntarthatóság legjobb gyakorlataira. A vásár helyszíne a Kongresszusi Palota, Tirana szívében.
  • Az AgriPro Asia Expo szakvásárt, amely a mezőgazdaság, az állattenyésztés, az élelmiszeripar és a kertészet felszereléseire és termékeire specializálódott, évente rendezik meg a hongkongi kongresszusi és kiállítási központban, és a Brilliant Vertical Exhibition (Hong Kong) Ltd. szervezi. Idén 3 napon keresztül kerül megrendezésre: december 07., csütörtöktől december 09., szombatig.

Kör a homokban

Többször megjegyeztem, hogy a politikai intézkedések hiánya miatt nem teszünk semmit az iparunk védelmében.

Még a hírek és a piaci információk tekintetében is, a vöröshús/sertéságazatról szóló fő médiában a tendencia általában negatív, rossz képet adva tevékenységünkről.

Ebben az időszakban zajlik Dubaiban az Éghajlat-világtalálkozó. Az Észak-Amerikai Húsipari Intézet és a Globális Tejipari Platform részt vesz és előadásokat tart iparágunk védelmében. A JBS a brazil delegáció tagja.

Mi a helyzet európai politikusainkkal? Egy klimatizált muszlim országba repülnek, hogy megtudják, melyek a legfőbb veszélyek az éghajlatra nézve. A legegyszerűbb és „politikailag korrekt” az lenne, ha egy kört rajzolnának a homokba a disznók köré…

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,1 H72/25 kg 
HOLLANDIA1,98-2,12 H65,5/25 kg 
BELGIUM1,52 É59/20 kg 
DÁNIA1,73-1,76 H80/30 kg 
FRANCIAORSZÁG1,765 H   
OLASZORSZÁG1,95 É115kg, 2,29 É160kg, DOC114/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,64 -1,65 É 70-79/20kg 
PORTUGÁLIA2,3 H   
AUSZTRIA2,07 H92/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,58-1,88 É78-119/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,0-2,2 H97-102 / 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,3 É105-117/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,1 H69-74/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,77 -1,85 É92-97/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,85 – 1,95 É92-97/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,82 – 1,95 É92-97/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek