DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 03. HÉT

Kedves olvasók!

Kezdjük a hetet pozitív hírekkel:

  • A spanyol sertéspiacvezető Vall Companys csoport megállapodást kötött a Porcisan vállalat részvényeinek 15%-ának megvásárlásáról. Ezen kívül 30%-os részesedéssel a leányvállalatában, a Vitalus Distribución Alimentariában is részvényes lett. A Porcisan állattartó gazdaságai Kasztília-La Mancha, Valenciai Közösség, Murcia régió és Andalúzia területén találhatók. Az állattenyésztési ágazat forgalma 120 millió euró körül mozog. Körülbelül 250 alkalmazottat foglalkoztat, és az állattenyésztő gazdaságában 32.000 tenyészkoca található.A Vall Companys csoport az egyik legfontosabb spanyol vállalat a sertés-, baromfi- és lisztágazatban Spanyolországban, több mint 3.010 millió eurós forgalommal és több mint 12.000 munkahellyel.
  • Az Egyesült Államok Arizona államának republikánus képviselője, David Marshall és négy társszponzora benyújtotta a 2121. számú képviselőházi törvényjavaslatot, amely betiltja a sejtkultúrával előállított állati termékeket. Az állam felhatalmazást kap arra, hogy a jogsértőkre legfeljebb 25 000 dolláros polgári jogi bírságot szabjon ki az ügyvédi díjakon és költségeken felül, a tényleges kártérítés összege pedig nem haladhatja meg a 100 000 dollárt. A javaslat lehetővé teszi, hogy „a személy vagy szervezet, akinek üzletét a jogsértés hátrányosan érinti”, polgári pert indíthatsson tiltó végzés és kártérítés iránt „a jelen szakasz megsértője ellen”.
  • Abraham Shaked, MD, PhD, az amerikai Penn Transzplantációs Intézet és az Eldridge L. Eliason sebészprofesszora, egy korábbi, sertés vesével végzett vizsgálat eredményeire építve vezeti a tanulmányt, amely az eGenesis által kifejlesztett egyedi sertésmáj felhasználásával dolgozik, amelyet genetikailag úgy alakítottak át, hogy megakadályozza a kilökődést és javítsa az emberrel való kompatibilitást az emberi transzplantációhoz. A decemberben lezajlott kísérleti eljárás során a donor keringési rendszerét és légzését fenntartották, miután a vizsgálatok megállapították, hogy agyhalált szenvedett, és szervei nem alkalmasak arra, hogy másoknak adományozzák őket. A donor saját máját a helyén tartották, míg egy sertésmájat vérszállító csövek segítségével csatlakoztattak a szervezethez, hogy felmérjék, mennyire alkalmas perfúziós eszközként. A sertésmáj a 72 órás vizsgálati időszak alatt nem mutatta a májgyulladás jeleit, míg a donor szervezete fiziológiailag nagyon stabil maradt. Az ígéretes eredményeket további kutatások követik a témában.

Eseménynaptár

  • Az Iowa Sertéshús Termelők Szövetsége által szervezett Iowa Pork Congress 51-ik alkalommal kerül megrendezésre Des Moines-ban, január 24-25 között.

Haszontalan

Eközben iparágunk legrettegettebb természetes ellensége, az afrikai sertéspestis most ért el egy újabb európai országot. Montenegróban vaddisznóknál mutatták ki az A.S.P.-t, ez az első eset, amelyet az országban feljegyeztek: a betegséget két vaddisznónál igazolták, amelyeket helyi vadászok találtak elhullva a nyugati Niksic település területén, közel a bosznia-hercegovinai határhoz.

A betegség mellett a politika is jelen van. A jövő évtől új tartási követelmények vonatkoznak a holland „Beter Leven” állatjóléti címkés sertéstelepekre. A kocákat és a hízósertéseket ezután nagyobb csoportokban kell tartani, minden istállónak napfénnyel kell rendelkeznie, és a ketrecekben való tartás többé nem megengedett. A DLV Advies üzleti tanácsadó cég felmérései és gyakorlati példák alapján, becslések szerint egy 500 kocát tartó zárt gazdaságnak körülbelül 300 000 eurót kellene befektetnie ahhoz, hogy megfeleljen a követelményeknek. A Wageningeni Egyetem tavalyi számításai szerint a Beter Leven gazdaságokban a termelési költségek vágósúly-kilogrammonként 2,10 euró, illetve malaconként 68,50 euró körül alakulnak. Tehát a költségek további növekedése a részt vevő sertéstenyésztőket ki fogja szorítani a piacról, ha nem kapnak pénzügyi támogatást a programhoz.

A Vion Food Group, Európa egyik legnagyobb vágóhíd-üzemeltetője nemrég jelentette be, hogy leállítja tevékenységét Németországban. A versenytársak könnyedén átveszik az Emstek sertésvágóhídról a sertéseket, de ők is kihasználták az alkalmat, hogy csökkentsék a referenciaárat. Vajon a csökkentett ár tartós lesz? Mivel a malacárak nem követték a csökkenő tendenciát, nem hiszem! A német jegyzés a 7-9. héten rendszeresen emelkedik, hamarosan meglátjuk, mi lesz az eredmény.

A német zöld párt egy adó bevezetésével javasolja az új állatjóléti és környezetvédelmi előírások növekvő költségeinek finanszírozását. Az illeték összege: Húsoknál kilónként 40 cent, tej literenként 2 cent, tojás kilónként ugyanennyi, vaj és sajt kilónként 15 cent. Az adóból évente összesen 3,6 milliárd eurót kellene bevonni. Az ötlet nem új. Egyes tanulmányok már kimutatták, hogy a fogyasztók értékelik az állatjóléti előírások szigorítását, amennyiben nem kell fizetniük érte. Egy szabad európai piacon ez az adó a versenytársak számára is könnyű hozzáférést teremtene a német húspiacra. A német sertéságazat számára ez az adó haszontalan.

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2 H73/25 kg 
HOLLANDIA1,83-1,92 H69,5/25 kg 
BELGIUM1,43 É67/20 kg 
DÁNIA1,58 H80/30 kg 
FRANCIAORSZÁG1,78 H   
OLASZORSZÁG1,75 É115kg, 2,09 É160kg, DOC124,5/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,64 -1,65 É 84-93/20kg 
PORTUGÁLIA2,3 H   
AUSZTRIA1.97 H94/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,32-1,73 É78-120/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG1,9-2 H97-102 / 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA1.95 É 110-117/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,02 H69-74/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,65 -1,75 É92-97/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,58 – 1,72 É92-97/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,6 – 1,8 É92-97/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek