DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 04. HÉT

Kedves olvasók!

Kezdjük a hetet jó hírekkel:

  • Az ecuadori Rastros vállalat 19 millió eurós beruházással vágóhíd építését készíti elő. Az üzemben várhatóan óránként 80-60 darab szarvasmarhát és sertést fognak levágni.
  • A Buenos Aires-i Cabaña Argentina bejelentette, hogy újjáépíti a tűzvészben megsemmisült sertésvágóhídját. A 40 millió eurós beruházás az üzem újjáépítését fedezi, amelyet a legmodernebb gépekkel szerelnek fel. Az új vágóhíd munkakapacitása megduplázza a vállalat termelését, és eléri a havi 50 000 sertést.
  • A Tyson Foods U.S.A. új, 355 millió dolláros bacon gyárat nyitott Kentuckyban. A 37 000 négyzetméteres üzem heti 900 tonna bacont fog előállítani a kiskereskedelem és a vendéglátás számára, és közel 450 dolgozót fog foglalkoztatni. A Tyson partnerségre lépett a Southcentral Kentucky Community and Technical College-al, hogy műszaki képzést nyújtson a dolgozóknak, beleértve egy robotikai labort is.
  • Miután a Vion nemrégiben bejelentette, hogy bezárja a németországi Emstekben található sertésvágóhídját, vevőt találtak a telephelyre. A cloppenburgi székhelyű Kadri Bytyci vásárolta meg az üzemet. Bytyci logisztikával és vendéglátással foglalkozik, és egyelőre nem kíván információt adni a komplexum lehetséges hasznosításáról. A Vion vezetősége szerint az emsteki vágásnak március végéig be kell fejeződnie, de a sertések átcsoportosítása gyorsan megy, és a vágási művelet jóval korábban is befejeződhet.

Eseménynaptár:

  • Az Illinois Pork Expo évente megrendezésre kerülő esemény 2024. január 30-án, a springfieldi BOS Centerben. A kiállítást azért rendezik meg, hogy egy központi helyen mutassák be az ágazat kiemelkedő termelőit és vállalkozásait.
  • A Source Trade Show 2 napon keresztül, keddtől 06. február 07. és 2024. február 07. szerdáig kerül megrendezésre Exeterben, az Egyesült Királyságban, a Westpoint Arena & Exhibition Centre-ben. A rendezvény platformot biztosít az élelmiszeripar és a vendéglátás szakemberei számára, és a kiállítók sokszínűsége jellemzi, akik helyi specialitásokat és nemzetközi termékeket egyaránt bemutatnak.
  • A Fine Food Poland 2 napon át, 2024. február 02., péntek és február 03., szombat között kerül megrendezésre Varsóban, a DTBJ Warsaw Exhibition Centerben. Nemzetközi gyártók és helyi beszállítók mutatják be az élelmiszereket és italokat, élelmiszeripari gépeket és technológiákat.

Lángok

Ismét jó híreket kapunk az amerikai húsiparból. Új, nagy értékű beruházások, hatalmas átfutó mennyiséggel. A sertéstartók oldaláról azonban más eredményekkel szolgálnak: az Iowai Egyetem szerint a teljes ciklusú gazdaságok 2023 decemberében 37,16 dollár/darab veszteséget szenvedtek el, és az elmúlt 14 hónapból csak a 2023. júliusi és augusztusi hónap volt pozitív az amerikai sertéstartók számára.

Hasonló a helyzet néhány európai uniós országban is, még ha az okok eltérőek is.

A belga gazdák egy második felhívásban nyújthattak be pályázati dokumentációt, hogy részt vehessenek a sertéstelepek önkéntes bezárására kidolgozott támogatási rendszerben. A 340 sertéstenyésztővel a második felhívás során a kérelmek száma magasabb, mint a 2023. júniusi első felhívás után, amikor 236 kérelemet nyújtottak be. A piaci feltételek javultak, a Kínába irányuló export ismét beindulhat, de a túltermeléshez állandó exportmennyiségre van szükség, a zöld politikák pedig magas beruházásokat kérnek.

A kiskereskedelmi láncok által a húsárakra gyakorolt nyomással is szembe kell néznünk, a vágóhidak a vásárlók és a sertéskínálat csökkenésének egyre inkább tudatában lévő gazdák között állnak. „A négy legnagyobb kiskereskedelmi vállalat: Edeka, Rewe, Lidl és Aldi a németországi élelmiszerpiac 85 százalékát ellenőrzi. Ezzel a piaci erővel képesek voltak megemelni az élelmiszerárakat anélkül, hogy a bevételt megfelelően továbbadták volna a beszállítóiknak az élelmiszerláncban” – mondja Reinhild Benning mezőgazdasági szakértő.

Mintha ez még nem lenne elég, 2024. február 9-ig a kocatartóknak az állatjóléti és haszonállat-tenyésztési rendelet szerint be kell nyújtaniuk a tenyésztőközpontjukra vonatkozó átállási koncepciókat az illetékes állategészségügyi hivataloknak vagy hatóságoknak. A tenyészközpont átalakításának alternatívájaként azoknak a sertéstartóknak, akik fel akarnak hagyni a malacok termelésével, írásban és kötelezően nyilatkozniuk kell arról, hogy ugyanezen időszakon belül felhagynak a kocatartással. A kilépési határidőt ezeknek a vállalkozásoknak 2026. február 9-re tűzték ki. Mindez abban az országban történik, amely évtizedekig az EU sertéságazatának vezetője volt…  

          Ha a német húsiparral kapcsolatos médiát olvassuk, úgy tűnik, hogy senki sem eszik már természetes vörös húst.

            Kedves emlékeztető: az EU-ban egy Amerikából indult hype(divat)-ot követtünk: térjünk át a vegán és a termesztett hús alternatíváira. Miért fektet a Tyson több százmillió dollárt egy bacongyárba? Mert a hype-nak vége, az emberek visszatérnek az igazi húshoz!

            Eközben az EU képtelen dönteni az útról. Az Olaszország, Franciaország és Ausztria vezette 12 uniós országból álló koalíció arra kérte az Európai Uniót, hogy vizsgálja felül az új élelmiszerek szabályozási engedélyezési eljárását, és egészítse ki a termesztett húsok elemzését további vizsgálatokkal, mielőtt az EU Élelmiszerbiztonsági Hatósága döntést hozna a termékekről: „Ezek a gyakorlatok veszélyt jelentenek az elsődleges, gazdaságokon alapuló megközelítésekre és a valódi élelmiszer-előállítási módszerekre, amelyek az európai mezőgazdasági modell középpontjában állnak” – írták a küldöttek a Miniszterek Tanácsához intézett levelükben. A csoport azt kérte az EU-tól, hogy indítson széles körű nyilvános konzultációs időszakot és végezzen hatásvizsgálatot. A csoport arra is kérte az irányító testületet, hogy dolgozzon ki egyértelmű címkézési iránymutatásokat, amelyek megtiltják a „hús” kifejezések használatát a hús- és tejtermék-analógokra. Más európai nemzetek, köztük Németország, Hollandia és Spanyolország, támogatták a termesztett húst, és szervezeti terveikben a gazdaság fellendítésének és a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos aggályok kezelésének eszközeként népszerűsítették az ágazatot. Ennek eredményeként az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának legutóbbi ülése káoszba fulladt a szabályozással kapcsolatban.

            A tenyésztett húsról szólva: a sejteket néhány genetikai háttérrel rendelkező sertésből fogják gyűjteni. A genetikai fejlesztésért fog a termelő fizetni ? Hogyan lehetne rögzíteni a mechanizmust?

            A múlt héten a mezőgazdasággal kapcsolatos tiltakozás átterjedt az egész EU-ra. Az útlezárások mellett francia tüntetők felgyújtották a külföldi eredetű mezőgazdasági termékeket, köztük húst szállító teherautókat. Az „Új Zöld Megállapodás” következményei valóban lángba borították Európát!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2 H73/25 kg 
HOLLANDIA1,79-1,88 H69,5/25 kg 
BELGIUM1,42 É67/20 kg 
DÁNIA1,58 H80/30 kg 
FRANCIAORSZÁG1,78 H   
OLASZORSZÁG1,73 É115kg, 2,07 É160kg, DOC126/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,64 -1,65 É 84-93/20kg 
PORTUGÁLIA2,3 H   
AUSZTRIA1.97 H94/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,3-1,71 É77-119/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG1,9-2 H97-102 / 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA1.84 É 110-117/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,02 H69-74/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,6 -1,65 É92-97/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,55 – 1,68 É92-97/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,6 – 1,67 É92-97/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek