DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 07. HÉT

Kedves olvasók!

Szinte az összes összegyűjtött referenciaár emelkedett, és a hét elején további jó hírekkel indult a hét:

 • A Hendrix Genetics leányvállalata, a Hypor átveszi a KC Air Pork vállalat tenyészállományát az U.S.A.-ban, és együttműködést köt a Cornbelt Livestock Services-szel a táplálkozási és tanácsadási szolgáltatások terén.
 • Az USDA adatai szerint a január 25-ig tartó héten 39 900 tonna sertéshúst exportáltak, elsősorban Kínába.
 • A Conecuh Sausage, egy hickory füstölt kolbászokat gyártó amerikai vállalat 58 millió dollárt tervez befektetni egy második termelőüzem megnyitásába Alabama államban, 110 munkahelyet teremtve.
 • Kanada és Ontario kormánya a Fenntartható Kanadai Mezőgazdasági Partnerségen keresztül több mint 13 millió dollárt biztosít az ontariói független húsfeldolgozók és vágóhidak támogatására. A finanszírozás 151 projektet támogat, amelyek a húsfeldolgozó és -feldolgozó berendezések, technológiák és gyakorlatok fejlesztésére összpontosítanak, miközben a személyzet képzését is fedezik. A pénzből a Penokean Hills Farms, a Sikorski Sausages és a Townsend Butchers beruházásai részesülnek a termelési kapacitás növelését célzó eszközfejlesztésekben.
 • Az Európai Bizottság két cseh programot hagyott jóvá összesen mintegy 1,46 milliárd eurós költségvetéssel, amelyek célja a gazdák támogatása egyes baromfi- és sertésbetegségek terjedésének megelőzése érdekében.
 • A spanyol Interporc szervezet és a madridi Francisco de Vitoria Egyetem együttműködési megállapodást kötött a közös érdekű területeken megvalósuló képzési , kutatási , technikai segítségnyújtási és terjesztési projektek előmozdítása érdekében.
 • Japán kutatók három malacot állítottak elő, amelyeket egy olyan sertésből klónoztak, amelyet genetikailag módosítottak, hogy megakadályozzák szerveinek kilökődését az embereknek történő átültetés során. A Meidzsi Egyetem Nemzetközi Bio-erőforrás Kutató Intézete által alapított kawasaki székhelyű PorMedTec Co. vállalat közölte, hogy a három malac február 11-én született. Az eredeti genetikailag módosított sertést az amerikai eGenesis biotechnológiai vállalat állította elő. A normál sertésszervek általában azonnal kilökődnek, ha emberbe ültetik át őket. Ennek a problémának a kiküszöbölésére az eGenesis 10 különböző gént módosított a sertésben. A Kagoshima Egyetem és a Kiotói Prefektúrai Orvosi Egyetem kutatóiból álló csoport azt tervezi, hogy a sertések veséit majmokba ülteti át, hogy ellenőrizze a szervek biztonságosságát. Ha minden jól megy, remélik, hogy még idén nyáron megkezdhetik a műtéteket.

Eseménynaptár:

 • Az Amerikai Sertésállatorvosok Szövetségének 55. éves találkozóját ” Irányítsuk az AASV-t a jövő felé ” mottóval február 24-27. között rendezik meg a Gaylord Opryland Resort&Convention Centerben, Nashville-ben, Tennessee államban.
  • A FOODTECH Bulgaria kiállítás huszonkilencedik kiadása 5 napon át, 2024.02.20, keddtől 2024.02.24-ig, szombatig tart Plovdivban.
  • A HIP – Horeca Professional Expo nyolcadik kiadása hétfőn nyitja meg kapuit a spanyolországi Ifema Madridban. Február 19-től 21-ig , az eseményen több mint 45 000 szakember vesz részt a világ minden tájáról, 684 kiállító céggel és 757 szakértővel együtt.
  • A Spanyol Termelők és Forgalmazók Szövetsége február 21-én és 22-én hívja össze a húságazatot a 24. alkalommal megrendezésre kerülő Hús és Feldolgozott Termékek Kongresszusára a Palau de Congressos de Lleida épületében.

A hét festménye:

 • Az olaszországi Firenze ad helyet a világ egyik leghíresebb és leglátogatottabb múzeumának, az Uffizzi Galériának. Az utolsó Medici örökös a család művészeti gyűjteményét Firenze városának adományozta, létrehozva az olasz reneszánsz művészet egyik legnagyobb gyűjteményét. A XVI. század óta nyitva áll a nagyközönség előtt, és a leglátogatottabb művészeti galéria Olaszországban. Sandro Botticelli festőművész is firenzei polgár volt, és Leonardo da Vinci 7 évig volt a tanítványa. Botticelli festményei főként vallási és mitikus témákat ölelnek fel. Az Uffizzi Galériában kiállított, az 1480-as évek közepére datált „Vénusz születése” című festménye Vénusz istennőt ábrázolja, amint születése után a partra érkezik.

Olasz „környezetvédelmi aktivisták” a múlt héten a festmény   védőüvegére egy elárasztott toszkán város fényképeit ragasztották…

Karnevál

            A sertéshúspiaci szereplők egy részét láthatóan megdöbbentette a német referenciaár gyors emelkedése az elmúlt 2 hétben. Nos, ez nem is annyira meglepő: 2022-ben, a 6. és 13. hét közötti időszakban a német referenciaár 75 centet emelkedett! Tavaly a 4. és 12. hét közötti időszak „csak” 33 centes emelkedést mutatott.

Nem kellene meglepődnünk, Európában kevesebb sertés áll rendelkezésre. A spanyol  sertés kínálat csökken, a súlyuk is tovább csökken, 3 hét alatt 1,5 kg veszteséget halmoztak fel. A spanyol sertéstenyésztésnek az elkövetkező hónapokban 2 nagy kihívással is szembe kell néznie: az egészségügyi helyzettel(PRRS), amely a sertéstenyésztést érinti, és a Katalóniában tapasztalható szárazsággal, amely már most korlátozza a vízhasználatot. Miközben a spanyol sertés referenciaár csak néhány centtel emelkedett, a spanyol vágóhidak sertéshús kínálata a német referenciaár-emelkedéshez „igazodik”.

            A sertéságazat egyik fellegvára Dánia VOLT. Az „Együtt az állatokért” megállapodás, amelyet a kormánypártok (a Szocialista Néppárt, a Liberális Szövetség, a Konzervatív Néppárt, a Radikális Baloldal, a Dán Néppárt és az Alternatíva) széles többsége elfogadott, Dánia első állatjóléti megállapodása, amely a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok jobb állatjólétének biztosítására irányuló kezdeményezéseket tartalmaz. A sertésekre vonatkozó kezdeményezések közé tartozik a malacok túlélésének javítása, a fialási ketrecek fokozatos megszüntetése, az alkalmazottak kötelező képzése, több ép farkú sertés nevelése, a locsolórendszerekre vonatkozó előírások, a malacok ivartalanítása során alkalmazott érzéstelenítés, valamint a kocák túlélésének növelésére irányuló erőfeszítések.

            Miközben a sertéstenyésztők Európa-szerte élvezik a referenciaár-emelkedést, a vágóhidak a beszorultak, mivel nem tudják emelni az árakat a kiskereskedelmi láncok számára. Egy lehetséges megoldás az, ahogyan a belgiumi Wallon régió kezelte a marhahús árának kérdését. A Delhaize, a Colruyt és a Lidl megállapodott abban, hogy „jelentősen” megemelik a felvásárlási árat, míg a Delhaize 6 hónapig fenntartja a marhahúsrészek kiskereskedelmi árát. Az intézkedésről a tiltakozó gazdák által felvetett problémák kezelése érdekében tartott konzultációkat és kerekasztal-beszélgetéseket követően állapodtak meg, és három hónap múlva újraértékelik.

            A farsangi karnevál időszakban vagyunk. A szó állítólag a latin „carne levare” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „húst eltávolítani”. Idén korai katolikus húsvétot tartunk. Miközben kezdődik a nagyböjt, a húsipar is elkezdi elkészíteni a hagyományos, sertéshúsból készült, húsvéti termékeket. Élvezzük a karnevált!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,15 H81,5/25 kg 
HOLLANDIA1,87-2,17 H72,5/25 kg  
BELGIUM1,53 É72/20 kg 
DÁNIA1,62-1,65 H85/30 kg 
FRANCIAORSZÁG1,847 H   
OLASZORSZÁG1,71 É115kg, 2,06 É160kg, DOC131,6/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,66 -1,68 É 86-95/20kg 
PORTUGÁLIA2,36 H   
AUSZTRIA2,09 H99/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,38-1,84 É81-125/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG1,8-2 H106-111/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,04 É  110-117/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,04-2,10 H69-74/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,65 -1,7 É101-106/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,67-1,77 É101-106/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,57 -1,7 É101-106/25 kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek