Kedves olvasók!
A sertés és malac árak alakulása Európában szinte teljes egészében negatív, de mégis találunk néhány jó hírt a sertésipar számára:
• Az Európai Parlament megszavazta, hogy tilos legyen húsra utaló kifejezéseket használni a növényi alapú és tenyésztett alternatív hústermékek címkéin. A húsra utaló kifejezéseket – mint például steak, kolbász és hamburger – csak állati eredetű termékek esetében lehetne használni, növényi alapú és tenyésztett hústermékek címkéin tilos lenne.
• Az Európai Parlament tárgyalásokat fog folytatni a tagállamokkal az agrár-élelmiszeripari ellátási láncon belüli erőviszonyok újbóli kiegyensúlyozására és a gazdák szerződéses helyzetének megerősítésére irányuló új szabályokról. Az 532 igen, 78 nem és 25 tartózkodás mellett elfogadott javaslat célja, hogy biztosítsa az elsődleges szektor számára a méltányosabb és stabilabb javadalmazást. A témával kapcsolatban a „rövid ellátási lánc” kifejezés csak olyan uniós termékekre használható, amelyeknél kevés a közvetítő és korlátozott a kezelés vagy a szállítás. Az importált élelmiszereknek ugyanazoknak a maximális peszticid-maradékhatároknak kell megfelelniük, mint az Unión belül előállítottaknak. A közbeszerzésben a tagállamoknak elsőbbséget kell biztosítaniuk az EU-ból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek, különösen a helyi és szezonális termékeknek, valamint a földrajzi jelzésekkel ellátott termékeknek.
• A Madridban megrendezett Spanyolország–Kína Kereskedelmi és Befektetési Fórum célja a kétoldalú együttműködés és a spanyol vállalatok stratégiai ágazatokban való nemzetköziesítésének előmozdítása volt. A húsipari ágazat együttműködési megállapodásokat írt alá a két ország vállalatai és szövetségei között. Ezek között szerepel a Litera Meat, a Costa Brava Mediterranean Foods, a Matadero Frigorífico Avinyó, az ElPozo Alimentación, a RIVASAM Intercontinental és az Interporc, amelyek a spanyol sertéshús-export piacának jelentős részét képviselik.
• Egy új holland eljárás előírja, hogy a megrakott állatszállító járműveket először ki kell rakodni, majd a helyszínen el kell végezni az első tisztítást és fertőtlenítést. Ezt követően a járműveket közvetlenül egy jóváhagyott helyre, vágóhídra vagy gyűjtőállomásra kell vinni, ahol második tisztítás és fertőtlenítés történik. Ezután a fuvarozónak be kell szereznie a megfelelő helyszínen a felügyelő által kitöltött és aláírt tanúsítványt. Ezt a dokumentumot a hollandiai belépéstől számított 24 órán belül be kell nyújtani a Holland Élelmiszer- és Fogyasztási Cikkek Biztonsági Hatóságához (NVWA). A jelenlegi afrikai sertéspestis-helyzet miatt minden EU-országnak hasonló intézkedéseket kellene fontolóra vennie!
• Kínai orvosok sikeresen elvégezték a világ első sertésmáj-átültetését élő emberbe. A felhasznált sertéseket előzetesen genetikailag módosították, hogy elnyomják a recipiens immunrendszerét és megakadályozzák a szerv kilökődését. A donor sertés genetikai anyagát tíz helyen módosították az átültetés előtt, hogy megakadályozzák a kilökődési reakciókat. A nemrégiben közzétett tudományos jelentés szerint az első néhány hétben alig voltak problémák. A szerv még epét is termelt, ami azt jelzi, hogy a várt módon működött. A 31. naptól azonban vérérrendszeri komplikációk léptek fel, ezért a májat újra el kellett távolítani.
Eseménynaptár:
• A Farmer Expo Chișinăuban egy rangos éves rendezvény, amelyet minden októberben a MoldExpo Nemzetközi Kiállítási Központban tartanak. A vásár 4 napon át tart, 2025.10.15-től (szerdától) 2025.10.18-ig (szombatig).
• A Dutch Pork & Poultry Expo (Holland Sertés- és Baromfivásár) október 15-én, szerdán és október 16-án, csütörtökön kerül megrendezésre ‘s-Hertogenboschban. A kiállítás második napján délben kezdődik a sertéstenyésztők szimpóziuma.
• A Food Japan egy speciális szakkiállítás az élelmiszer- és italipar, valamint a gasztronómia számára, amelyet a Suntec Singapore Convention & Exhibition Centre-ben rendeznek. A kiállítás 3 napon át, 2025. október 16-tól, csütörtöktől október 18-ig, szombatig tart.
• A China Agricultural Trade Fair (CATF) a kínai mezőgazdaság sokszínűségét és innovációját bemutató élénk kiállítás. A CATF China 2025. október 17-től 19-ig, három napon át tart Guangzhouban.
Tedd magad túl rajta
Nekünk, gazdáknak azt mondják, hogy alacsonyabb árakat kell elfogadnunk a sertéseinkért, mert a sertéshús nem versenyképes a nemzetközi piacokon. A versenyt főként az Egyesült Államok és Brazília képviseli. Először is, egyik versenytársunknak sincs olyan jogi korlátozása, mint az állatjóléti és környezetvédelmi szabályok, amelyeknek az EU-ban meg kell felelnünk. Másrészt most más problémák is felmerülnek.
A brazíliai Mezőgazdasági, Állattenyésztési és Ellátási Minisztérium (MAPA) kezdeményezést indít a nyomonkövethetőség és az egészségügyi ellenőrzések csökkentésére a kormány felelőssége alatt, az ágazat privatizálásával. A szakmai szövetség szerint ez káros hatással lenne az iparágra, mivel más exportáló országokban, például az Egyesült Államokban, ezek a tevékenységek elengedhetetlenek, és az egészségügyi hatóságok végzik őket, hogy megvédjék a rendszert a gazdasági érdekektől, és így megakadályozzák, hogy azok veszélyeztessék a közegészséget. Az importáló országok bizalma megrendülne, ami az exportpiacok elvesztéséhez vezetne.
Eközben Trump politikájának és az Egyesült Államok leállásának következtében az agráripar szakmai szervezetei rámutatnak arra, hogy az USDA kritikus funkcióihoz – például kifizetésekhez, technikai segítségnyújtáshoz, ellenőrzésekhez és támogatási programokhoz – való hozzáférés elvesztése megzavarja a gazdaságok működését és késlelteti a vidéki gazdaságok támogatását, veszélyeztetve ezzel az agrártermékeket importáló országok bizalmát is.
Az élelmiszeripar számára az idei év legfontosabb eseménye Európában a németországi Kölnben megrendezett Anuga kiállítás volt. Miután a húsipar egy ideig a korábbi német kormány zöldpártjának nyomása alatt állt, az ágazat ismét a kiállítás királya lett, a 11 kiállítási csarnokból 3-at foglalt el.
Meglátogattam a kiállítást, és találkoztam régi és új partnereimmel, az európai és a világ húsiparának fontos szereplőivel. Úgy tűnt, hogy a marhahús és a baromfi standok idén nagyobb érdeklődésnek örvendtek.
2024-ben összesen 226,8 millió sertést vágtak le az Európai Unió országaiban, a legtöbbet Spanyolországban, 53,4 millió állatot. Németország a második helyen áll a sertésvágások tekintetében (44,9 millió), Franciaország (22,1 millió) és Lengyelország (21,1 millió) követi. Spanyolország volt a legreprezentatívabb kiállító a sertéshús-ágazatban, több száz kis standdal, ahol serrano kóstolót kínáltak, míg a nagy szereplők saját standjaikon fogadták a vendégeket. A német és francia sertésipar nem adott olyan benyomást, mintha a második és harmadik legnagyobb szereplő lenne, míg a lengyel sertésipar nagy számú kiállítóval volt jelen, annak ellenére, hogy az ország nagyrészt a dán malacimporttól függ.
Általánosságban elmondható, hogy a vágóhidak továbbra is panaszkodnak, még akkor is, ha a sertésárak jelenleg alacsonyoknak tekinthetők. Eközben, ahogyan néhányan állítjuk, az EU tényleges vágási kapacitása magasabb, mint a sertésállomány száma, ezért a vágási kapacitás alulhasznosítása a fő oka a vágási ágazat veszteségeinek, amihez hozzájárul a professzionális csontozók hiánya is.
A sertéshúsiparnak a gyárak hatékonyságán és a fogyasztók megértésén kell dolgoznia. Ne mindig a gazdákat hibáztassák, tegyék magukat túl ezen!


