DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 39. HÉT

Kedves olvasók!

Kezdjük a jóval:

  • A Marylandi Egyetem Orvosi Központja bejelentette, hogy baltimore-i sebészek egy genetikailag módosított sertés szívét ültették át egy végstádiumban lévő szívbetegségben szenvedő férfiba, akinek nem volt más reménye a kezelésre. Ez a második ilyen eljárás, amelyet a sebészek végeztek. Az első páciens, az 57 éves David Bennett két hónappal a transzplantáció után meghalt, de a sertésszív jól működött, és nem volt jele akut szervkilökődésnek, ami az ilyen eljárások egyik fő kockázata. A hírek szerint a második páciens „jól gyógyul és kommunikál szeretteivel”
  • A Westfleisch csoport és az Élelmiszer-Gourmet-Gasztronómiai Unió megállapodásra jutott. Az első kollektív béremelésre a tervek szerint október 1-jén kerül sor. A tárgyalások június óta tartottak.
  • Az NS GROUP , egy mexikói vállalat, mely piacvezető a kulcsrakész sertéstelepek építésében, és a MIK INTERNACIONAL , egy német vállalat, világelső az ágazat műanyag termékeinek gyártásában, közös vállalkozási megállapodást köt, amely a mexikói, közép-amerikai, karibi országok és Kolumbia piacára összpontosít.
  • César López Amador, a Mexikói Sertéstermelők Szervezetének (Opormex) vezérigazgatója kijelentette, hogy a szervezet arra készül, hogy vitába szálljon a 2024-es elnökjelöltekkel, hogy megértse és felkészüljön az ágazatot befolyásoló politikai jövőre. Ez a kezdeményezés sok más termelői szervezet számára is inspiráló lehet!
  • Egy tucat kínai importőr és forgalmazó tanulmányozza a sertéshús üzleti lehetőségeit Spanyolországban, miután az Interporc missziót szervezett lehetővé tette számukra, hogy megismerjék a sertéshústermelési rendszer minőségét és hatékonyságát. A kínai szakemberek 3 napon keresztül látogattak el különböző sertéshúsüzemekbe, és részt vettek egy barcelonai előadáson.
  • A kínai vámügyi főigazgatóság bejelentette, hogy az ország megkezdi a sertéshús importját Oroszország afrikai sertéspestis nélküli régióiból. Kell-e még valakinek bizonyíték arra, hogy a regionalizáció elismerése Kínában pusztán politikai döntés?!

Eseménynaptár:

  • Az afrikai sertéspestis továbbra is fenyegető terjedésére irányuló figyelem fenntartása érdekében az USDA Állat- és Növényegészségügyi Ellenőrző Szolgálata október 2. és 6. között afrikai sertéspestis akcióhetet hirdetett.
  • A vezető ANUGA KÖLN élelmiszeripari vásár első járvány utáni kiadása október 7-11. között kerül megrendezésre a Kölnmesse termeiben. Az eseményen a sertéságazat jelentős szereplői is kiállítanak, részt vesznek.

Találkozunk, ha ott leszel

Az európai piacokon továbbra is nagy a nyomás a sertésárakra, a mezőgazdasági és vágóhídi szegmens egyre több szereplője egyetért abban, hogy a piaci láncok visszaélnek a pozíciójukkal és lenyomják a beszállítói árakat, miközben a sertéshús polcára többnyire stabil. Ha a fogyasztás visszaszerzése a cél, akkor szeretnénk, ha az ő oldalukról is történne némi erőfeszítés! Ez volt a témája a múlt héten Bukarestben, az Élelmiszer Expo kiállításon tartott több megbeszélésnek is.

Míg a fogyasztók szinte semmi előnyét nem látják a termelői árak folyamatos csökkenésének, addig az ASP még inkább csökkenti a kínálatot. Olaszország Lombardia régiójában közel 34.000 sertést irtottak ki az ASP terjedésének megfékezése érdekében. Horvátországban és a szomszédos Szerbiában is a helyzet gyorsan romlik.

A román hatóságok a legjobbakat remélték, de lehetetlen az ASP-t megfékezni, amíg közel 400 ezer háztáji sertést tartó gazdaság van! Az ágazat számára sajnos nem meglepő, hogy újabb kitöréseket jelentettek a hizlaldákban. A forrás egy nagy kocafarmnak tűnik, az információt még meg kell erősíteni.

A közelgő választások Hollandiában és Németországban szintén befolyásolhatják a sertéságazat jövőjét, mivel a zöld hatalom elhalványulni látszik, talán a következő mezőgazdasági miniszter nem lesz vegán…

Ez néhány olyan téma és kérdés, amelyet az idei Anuga résztvevőivel tervezek megvitatni. Találkozunk, ha ott leszel!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,25 H77,5/25 kg 
HOLLANDIA2,03-2,27 H61,5/25 kg 
BELGIUM1,6 É54/20 kg 
DÁNIA1,65 H72,5/25 kg 
FRANCIAORSZÁG2,0 H   
OLASZORSZÁG1,98 É115kg, 2,3 É160kg, DOC124/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,8 -1,82 É62-71/20kg 
PORTUGÁLIA2,52 H   
AUSZTRIA2,22 H93/25 kg 
LENGYELORSZÁG1,54-1,84 É74-112/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,05-2,25 H107 / 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,42 É110-120/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,25 – 2,33 H75,5-81,5/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,82 -1,88 É97-102/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,84 – 1,98 É97-102/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,65 – 1,95 É97-102/25kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek