DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 12. HÉT

Kedves olvasók!

Húsvétra készülve sok jó dolog történik az iparágunkban:

  • Egy 62 éves, végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő férfi jól gyógyul, miután minisertésből származó, 69 genomikai szerkesztést tartalmazó sertésvesét kapott, amelynek célja az adományozott szerv kilökődésének megelőzése. A műtétre a Massachusetts General korházban került sor.
  • Thomas Dosch, a Tönnies-csoport közkapcsolati vezetője kijelentette: „Nem lehet a mi állattenyésztési prioritásainkat más országokra és kultúrákra gyarmati habitussal ráerőltetni. Az állattenyésztés a következő évtizedekben világszerte növekedni fog, és hozzá kell járulnia a növekvő világnépesség táplálásához. „
  • A Bonni Egyetem és a müncheni TU kutatói által készített tanulmány azt vizsgálta, hogy az állatjóléti címkék és transzparensek mennyire hatékonyan befolyásolják a fogyasztók húsvásárlással kapcsolatos magatartását. A tanulmány kimutatta, hogy ezek az intézkedések minimális hatással voltak a vásárlók döntéseire.
  • A holland sertéstenyésztők jobb tárgyalási pozícióba kerülnek a Vionnal szemben: a jövőben a vágóhíd nem módosíthatja egyoldalúan a szerződéseket. Emellett a vállalkozások elutasíthatják az új szerződéseket vagy szerződési feltételeket anélkül, hogy a Vion élhetne a meglévő szerződés azonnali hatályú felmondásának lehetőségével.
  • A Munkáspárt, amelynek az első esélyt tulajdonítják a közelgő brit választások megnyerésére, közölte az élelmiszer-politikával kapcsolatos megközelítését: a húsfogyasztás csökkentésére való felszólítás szóba sem jöhet, a pártnak „nem áll szándékában kevesebb hús fogyasztására utasítani az embereket”, és nem tervezi a húsadó bevezetését sem.
  • A magukat húsfogyasztónak valló amerikaiak száma (80%) és a húst vásárló háztartások száma (98%) 2023-tól változatlan marad, míg a húsfogyasztás csökkentésére törekvők száma 2020 óta 20%-kal csökkent – derül ki a Húsipari Intézet és az Élelmiszeripari Szövetség által közzétett 19-ik éves Power of Meat jelentéséből.
  • Indiana államban a tisztviselők elindítják az első olyan hitelprogramot, amelynek célja, hogy a kis és nagyon kis feldolgozókat segítse a hústermékek iránti növekvő kereslet kielégítésében. A Közvetítői Hitelprogram (MPILP) 15 millió dollárt biztosít egy hitelprogram részeként, hogy segítse a hús- és baromfifeldolgozókat abban, hogy a fogyasztói érdeklődésnek megfelelően bővítsék vállalkozásaikat. A legfeljebb 15 éves futamidőre rendelkezésre álló kölcsönök 3%-os kamatlábat tartalmaznak a 100 000 dollártól legfeljebb 5 millió dollárig terjedő skálázható kölcsönökre, valamint 2%-os kamatlábat a szennyvízprojektekre.
  • Az USDA a közelmúltban további 15.000 tonna sertéshústermék megvásárlásáról állapodott meg különböző szövetségi élelmiszer-programokon keresztül történő forgalmazás céljából. Az 1935. évi mezőgazdasági kiigazítási törvény 32. szakaszán keresztül 78,6 millió dollár értékű sertéshús felvásárlása az év korábbi hasonló, 25 millió dolláros sertéshús-vásárlását követi, hogy a termékek hazai fogyasztását a szokásos kereskedelmi csatornáktól eltérő forgalmazással ösztönözze.

Eseménynaptár:

  • A G4Media, Románia egyik legelismertebb médiacsoportja, 2024. március 26-án, a bukaresti Sheraton Hotelben rendezi meg „A jövedelmező ötletek íze az agrár-élelmiszeriparban” című konferenciát, amely rendezvényen bemutatja a G4Food című új kiadványt. Találkozunk ott!

Vissza a játékba!

Az amerikai sertéshústermelők országos tanácsa, bár értékeli az USDA sertéshúsfogyasztást támogató üzenetét, megjegyzi, hogy a termelők 2023-ban átlagosan 30 dollárt veszítenek minden egyes értékesített sertés után. Európában halluk iparági szóvivőket, akik az ázsiai piacokon való versenyképesség elvesztéséről panaszkodnak… kedves gazdák, „adományoznának” 30€-t sertésenként, hogy versenyezhessenek az amerikaiakkal?

És ha ez még nem lenne elég, az Európai Parlament új szabályokat hagyott jóvá az ipari létesítmények és a nagy sertés- és baromfitelepek kibocsátásának csökkentésére. A mezőgazdasági szervezetek keményen lobbiztak azért, hogy a gazdákat kivegyék a szabályozásból, de a Parlament elsöprő többséggel megszavazta az úgynevezett ipari kibocsátási irányelv (IED) felülvizsgálatát. Az új előírások kötelezővé teszik a lehető legszigorúbb kibocsátási szintek meghatározását, a vízfogyasztásra vonatkozóan pedig kötelező lesz környezetvédelmi teljesítménycélokat meghatározni. A Parlament egyetértett azzal, hogy az IED elleni intézkedéseket kiterjesszék azokra a sertéstelepekre, amelyekben több mint 350 állategység van, ami körülbelül 1100 kifejlett sertésnek és 700 kocának felel meg. A jelenlegi, 2010-es irányelv már a 2000 sertést és 750 kocát meghaladó sertéstartó gazdaságokra vonatkozott. A jogszabályt most a Tanácsnak is el kell fogadnia, mielőtt azt az EU Hivatalos Lapjában kihirdetnék, és 20 nappal később hatályba lépne. A tagállamoknak ezután 22 hónapjuk lesz arra, hogy megfeleljenek ennek az irányelvnek…

És ne feledkezzünk meg az afrikai sertéspestisről sem! A római egészségügyi minisztériumban tartott megbeszélés után a Copagri egyesület panaszkodott, hogy eddig semmi jele annak, hogy az ASP-t sikerült volna megállítani. A Cia Agricoltori egyesület arra kérte a mezőgazdasági minisztert, hogy a vaddisznóállomány ellenőrzését adja át a Carabinieri erdészeti és mezei katonai egységnek.

            Kelet-Európában csökkentek az élősertésárak, míg a német jegyzés is stabil maradt. Erre a vágóhidaknak néhány általános körülmény adott lehetőséget: a két rövid munkahét nyomást gyakorolt a gazdákra, hogy kiürítsék az istállóikat. Emellett a hónap végén az emberek vásárlóereje gyenge. Ugyanakkor a grill szezon még várat magára. Másrészt a jelenlegi malacár-bónuszok mellett a levágott sertések pótlása hatalmas erőfeszítést jelent a nettó importőr terület számára. Az egyetlen megoldás a sertésárak emelése. Húsvét után a gazdák újra játékban vannak!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,20 H85/25 kg 
HOLLANDIA1,95-2,22 H80/25 kg  
BELGIUM1,58 É81/20 kg 
DÁNIA1,65 H93/30 kg 
FRANCIAORSZÁG2,03 H   
OLASZORSZÁG1,76 É115kg, 2,11 É160kg, DOC141,2/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,74 – 1,80 É 91-115/20kg 
PORTUGÁLIA2,48 H   
AUSZTRIA2,16 H106/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,44 – 1,86 É91-136/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,05 – 2,15 H106-115/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,05 É 120-130/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,13 – 2,17 H70-76/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,7 -1,75 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,7 – 1,81 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,71 – 1,81 É107-117/25 kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek