DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 14. HÉT

Kedves olvasók!

A húsvét utáni első hét általában szintén csendes. Lássunk néhány jó hírt ebből az időszakból:

  • A spanyol Costa csoport egy nagy agrár-ipari komplexumot fog támogatni Villamayor városában (Zaragoza), ahol 469 millió eurót fog befektetni, amely 3200 közvetlen és állandó munkahely létrehozását fogja eredményezni, amelyhez további 300 munkahelyet kell hozzáadni az építési fázisban, és körülbelül 2000 közvetett munkahelyet. Az Ebro-völgy jövőbeli agrár-élelmiszeripari logisztikai központja (CLAVE), amely nemzeti szinten biotechnológiai referenciává válik, a biofarmáciai ágazathoz kapcsolódó megvalósítások helyszínéül is szolgál majd, valamint a kapcsolódó tevékenységek üzleti ökoszisztémájának létrehozásához a környező településeken található agrár-ipari ágazat számára. Emellett a hústermelési folyamat során keletkező melléktermékek felhasználásán fog alapulni, hogy magas hozzáadott értékű új termékeket hozzanak létre.
  • A kolumbiai Córdoba megye egyetlen sertésvágó üzemének építése a volt ceretéi önkormányzati vágóhíd létesítményeiben fog megvalósulni, amely Córdoba (Kolumbia) kormánya, a ceretéi polgármesteri hivatal és a magánszektor szövetségének eredményeként jött létre.
  • Az Egyesült Államok kongresszusának mezőgazdasági bizottsága bejelentette, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági törvénytervezetének idén esedékes aktualizálását tervezi, amely új megfogalmazást tartalmaz majd a kaliforniai 12. javaslat negatív hatásainak korlátozására, azáltal, hogy le szűkíti a szervezetek azon képességét, hogy más területeken is előírják az állattenyésztési gyakorlatokat.
  • Egy ohiói program keretében a húsfeldolgozó ipar következő fordulójának sikeres pályázói számára kedvezményezettenként akár félmillió dollár is elérhetővé válik. A jelenlegi pályázati forduló az állam 14 millió dolláros programjának része. A program paraméterei alapján a berendezések, a technológia és a működési infrastruktúra korszerűsítése és bővítése mind támogatható projektek. Eddig 28 millió dollárt folyósítottak a program keretében 128 húsfeldolgozó üzemnek.
  • A Smithfield Foods egy új, 250 000 dollár értékű, alapítványi ösztöndíjprogramot vezetett be az észak-karolinai Mount Olive Egyetemen (UMO). Az egyetem egy együttműködési partnerség keretében minden évben egy junior és egy végzős diáknak kívánja odaítélni a Smithfield ösztöndíját.

Eseménynaptár:

  • Minden készen áll arra, hogy április 9-én, kedden megnyíljanak az Anuga Select Brasil kapui , amelyet csütörtökig, április 11-ig tartanak Sao Paulóban. Ez a vásár integrálja az élelmiszer- és italágazatot, és a teljes szupermarket és élelmiszer-szolgáltató kiskereskedelmi termelési lánc különböző szereplői jelen lesznek.
    • A Kínai Gabona&Olaj Kongresszusra Sanghajban, Kína legnagyobb városában és pénzügyi központjában kerül sor. Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Ukrajna, az USA, Dél-Amerika országai, Európa és Ázsia országai, valamint a Kínával a mezőgazdasági ágazatban való együttműködésben érdekelt országok – a mezőgazdasági termékeket szállító országok és a kínai technológiák, berendezések, gépek és egyéb, mezőgazdasági üzemek számára szánt áruk vásárlói április 10-12 között lesznek jelen a rendezvényen.
    • A Danubius Gastro a gasztronómia, a szállodák és az élelmiszeripar elismert szakvására, amelyet évente rendeznek meg a szlovák fővárosban, Pozsonyban, az Incheba kiállítási területen. A vásár 4 napon át, április 11, csütörtöktől április 14, vasárnapig tart.

Keserű íz

            Míg az Egyesült Államokban politikai akarat mutatkozik az állatvédő és klímaaktivisták ellen a törvényhozás szintjén, addig Európában meg kell várnunk az uniós parlamenti választások eredményét, hogy kiderüljön, a gazdák év eleji tiltakozásai meghatározzák-e a „sötétzöld” politika visszaszorulását.

Eközben az Egyesült Királyságban rendőröket hívtak egy norfolki vágóhídhoz, ahol húsellenes tüntetők tiltakoznak az egyik vágóhíd felett, elfoglalva az egyik épület magaslati részét. Vajon a húspárti aktivistáknak ugyanígy kellene megjelenniük és felhívniuk a figyelmet?

Kelet-Európában folytatódik az áraknak a fő piacokhoz viszonyított elszakadása. A rövid munkanapok támogatásával a vágóhidak három egymást követő héten keresztül csökkentették a sertések felvásárlási árát. A magyarázat: nagyon lassú a húspiac, nincs fogyasztás. Bár ez egy alacsonyabb jövedelmű régióban így lehet, nem látom, hogy a kiskereskedelmi láncok alkalmaznák a csökkentett árat. Számomra az árcsökkentés az értékesítés növelése nélkül hiba. A jó időjárás és a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság miatt meg fog növekedni a hús kereslet, a vágóhidak pedig a jelenlegi politika miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, és „szolidaritást” fognak kérni. Mindez keserű szájízzel tölt el…

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,20 H85/25 kg 
HOLLANDIA1,95-2,22 H80/25 kg 
BELGIUM1,58 É81/20 kg 
DÁNIA1,65 H93/30 kg 
FRANCIAORSZÁG2,031 H    
OLASZORSZÁG1,75 É115kg,
2,12 É160kg,

144,9/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,75 – 1,81 É 91-115/20kg 
PORTUGÁLIA2,53 H    
AUSZTRIA2,16 H106/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,49 – 1,74 É91-136/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,05 – 2,15 H106-115/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,05 É 120-130/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,13 – 2,17 H70-76/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,65 -1,70 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,67 – 1,77 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,67 – 1,71 É107-117/25 kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek