DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 15. HÉT

Kedves olvasók!

            Mivel az élő sertésárak még mindig várnak a szezonális emelkedésre, más jó híreket hozunk:

  • A spanyolországi Cadiz tartomány hivatalosan is bemutatta a „Egyél húst, egyél egészségesen, az egészségedért és a bolygóért” tréningeket , amelyeket azzal a céllal hoztak létre, hogy felhívják a lakosság figyelmét a táplálkozás egészségének és az állattenyésztési ágazat fenntarthatóságának fontosságára Spanyolországban. Ezek a foglalkozások a középiskolák 12 és 13 év közötti diákjainak szólnak, 3-4 órán át tartanak, szakértők előadásaival és egy ezt követő kerekasztal-beszélgetéssel.
  • Az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign-i Hústudományi Laboratóriuma 3 millió dolláros beruházást kapott a létesítmény korszerűsítésére. A beruházás a Mezőgazdasági, Fogyasztói és Környezettudományi Főiskola (ACES), a Facilities and Services (F&S) és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának új Research Facilities Act Programja révén valósult meg.
  • A Kansasi Állami Egyetem (K-State) az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Kutatási Alapítvány (FFAR) 1 millió dolláros Seeding Solutions-támogatást kapot az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megelőzésére szolgáló biztonságos és gyorsan bevethető vakcinák kifejlesztésére. Az Elanco Animal Health, a K-State, a Kansas State University Innovation Partners és a Median Diagnostics, Inc. a 2 645 427 dolláros összbefektetéshez megfelelő forrásokat biztosított.

Eseménynaptár:

  • A WorldFood Poland egy nemzetközi vásár, amely az élelmiszerek és italok, az élelmiszer-feldolgozás és a csomagolás területével foglalkozik. Lengyelország legnagyobb élelmiszeripari vásáraként az évente megrendezett eseménynek a varsói Warszawskie Centrum EXPO XXI ad otthont, amely kiváló megközelíthetőségéről és modern létesítményeiről ismert. A WorldFood Poland a tizedik, jubileumi kiadás alkalmából 3 napon át, 2024.04.16. keddtől 2024.04.18. csütörtökig Varsóban mutatkozik be.
  • A mezőgazdasági termelők, szakemberek, vezetők és hatóságok a mezőgazdaság területén a romániai AGRARIA Jucu(Kolozsvár) kiállításon találják meg a legújabb híreket a mezőgazdasági technológiáról, a gépesítési megoldásokról és az állattenyésztés területén történő újításokról. Az idei rendezvény április 18-21. között kerül megrendezésre.

Dicsőséges napok

            Az elmúlt héten beutaztam Romániát, számos ügyféllel és potenciális partnerrel találkoztam. Ezt a címet és a hozzászólási részt egyikük javasolta. Köszönöm, Alex!

            Átnéztünk néhány olyan eseményt és tényezőt, amelyek változást hozhatnak a piacon. Alex, miközben saját hízlaldája is van, egy sertésvágóhíd vezetésével folytatja a családi vállalkozást. Ezt a véleményt hallottam más szereplőktől is: az üzlet akkor jobb, ha a sertés drága!

            Vegyünk át néhány információt, amelyek befolyásolhatják a piacot:

  • Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) előrejelzései szerint 2024-ben Kína teljes sertésállománya 423,6 millió sertésen fog zárni , az előző évben regisztrált 452,5 millió sertésről, ami az első csökkenés 2020 óta. Mivel a világjárványos éveket kivéve ez az ország volt a nemzetközi húskereskedelem fő mozgatórugója, várhatóan a kínai vásárlók visszatérnek a nemzetközi piacra, és általános kereskedelmi és (remélhetőleg) piaci ár növekedést okoznak, még akkor is, ha nem Európából vásárolnak majd.
  • Az új-zélandi Sunfed Meats növényi alapú húsokat gyártó vállalat megerősítette, hogy bezárni tervezi üzletét, mivel befektetői úgy döntöttek, hogy nem finanszírozzák tovább a vállalkozást. Az alapító és vezérigazgató Shama Sukul Lee elmondta, hogy a Sunfed a Covid óta kihívásokkal küzdött, és „tőkeinjekcióra” volt szüksége. A csoport azonban nem biztosította a forrásokat, a meglévő befektetők pedig „leírták a Sunfedet”. Lee elmondta: „Lényegében sok kockázati tőkebefektető ugrott bele a növényi alapú aranylázba, azt gondolván, hogy gyors értékelési hozamot kaphatnak, hasonlóan ahhoz, amihez a virtuális világban szoktak. Talán ez a legjobb leírása a műhús üzletág hype-jának és bukásának, és ez belülről jön!
  • A német Mezőgazdasági Jövőbizottság az állati termékekre vonatkozó kedvezményes áfakulcs emelését javasolja. Nem meglepő, hogy Özdemir mezőgazdasági miniszter nyitott a javaslatra, mivel erősen támogatja a műhúst. De választási év van, más vélemények is megjelennek: Albert Stegemann, a CDU/CSU-frakció agrár- és élelmiszerpolitikai szóvivője egyértelműen kritikus, túl radikálisnak tartja a változtatást: „Teljesen helytelen politikai feszítővassal visszaszorítani az állattenyésztést Németországban… Különben a regionális állattenyésztésünk tovább vándorol, és még több húst kell majd importálnunk”.

A fenti információkat figyelembe véve reméljük, hogy az ágazatunk ismét dicsőséges napokat élhet!

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR)TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,20 H85/25 kg 
HOLLANDIA1,95-2,22 H80/25 kg 
BELGIUM1,58 É81/20 kg 
DÁNIA1,65 H93/30 kg 
FRANCIAORSZÁG2,031 H   
OLASZORSZÁG1,75 É115kg,
2,12 É160kg,
   146/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,75 – 1,81 É 91-115/20kg 
PORTUGÁLIA2,53 H    
AUSZTRIA2,16 H106/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,52 – 1,75 É91-137/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,05 – 2,15 H106-115/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2 É 120-130/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,13 – 2,17 H70-76/ 25 kgPartner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,6 -1,67 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,63 – 1,76 É107-113/25 kgPartner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,61 – 1,71 É107-117/25 kgPartner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek