DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 19. HÉT

Kedves olvasók!

Lássunk néhány jó hírt az iparágunkból:

 • A Kínai Népköztársaság elnöke, Xi Jinping hivatalos látogatáson járt Franciaországban, ahol francia kollégája, Emmanuel Macron fogadta. Az egyik aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy a sertéshús, valamint a feldolgozott sertésfehérjék exportjára vonatkozó jegyzőkönyv módosításának köszönhetően a kínai piac megnyíljon a francia sertéshús melléktermékek előtt.
 • Alabama immár a második olyan állam Amerikában, ahol nem lehet termesztett húst előállítani vagy forgalmazni. A törvény megszegése C osztályú vétségnek minősül, amely akár három hónapos börtönbüntetéssel és 500 dolláros pénzbírsággal is járhat. Az új törvény október 1-jén lép hatályba.
 • A Seek Labs, U.S.A. szerint sikeresen befejeződött egy terápiás kísérlet, amelyben innovatív CRISPR-alapú technológiákat alkalmaztak az afrikai sertéspestis vírus (ASP) ellen. A sajtóközlemény szerint a kísérlet, amelynek célja egy korábbi kísérlet megismétlése és kiterjesztése volt, kimutatta, hogy az ASP-fel fertőzött és a Seek Labs CRISPR-alapú rendszereivel kezelt sertések tovább éltek, mint a kezeletlen fertőzött sertések.
 • A Pirbright kutatói együttműködnek a TVG-vel, hogy felgyorsítsák az ASP elleni biztonságos és hatékony vakcinák kifejlesztését. A projekt új megközelítést alkalmaz, a szarvasmarhák 4. herpeszvírusát (BoHV-4) használja platformként az ASP vakcinák kifejlesztéséhez, kihasználva az ASP vakcinológia és a sertés immunológia legújabb eredményeit. A kutatást a Defra és a Biotechnológiai és Biológiai Tudományos Kutatási Tanács (BBSRC), az Egyesült Királyság kutatási és innovációs részlege finanszírozza.
 • Giorgia Meloni miniszterelnök jóváhagyta a 177 katona bevetését, amelynek célja, hogy az olasz vaddisznóállományt a következő öt évben akár 80%-kal visszaszorítsák, az olasz mezőgazdaság és a kulináris örökség védelmét célzó átfogó stratégia részeként.
 • A Clemens Food csoport, az Egyesült Államok egyik legnagyobb sertéshús-feldolgozója megvásárolta a Kunzler gyárakat és a Kunzler márkát, egy 1901-ig visszanyúló családi tulajdonban lévő sertéshústermelőt. A Kunzler & Co. hot dogot, libanoni bolognát, bacont, sonkát és más húskészítményeket gyárt, és becsült éves forgalma 150 millió dollár.
 • A Rattlerow Farms (LPL Group) megvásárolta a többszörösen díjnyertes Bridge House Farm állományt, ami jelentős bővülést jelent a suffolki sertésgenetikai vállalkozás számára. A Bridge House Farm, egy 800 kocás egység Northamptonshire-ben, az Egyesült Királyságban, elnyerte a tavalyi National Pig Awards-on az Év Sertésfarmja (másodszorra) és az Év Sertésfarmja összességében díjat.

Eseménynaptár:

 • Az InterFood Azerbajdzsán az élelmiszer- és italipar számára évente megrendezett vásár, amelyet az Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban, a Baku Expo Kiállítási és Kongresszusi Központban tartanak 3 napon át, 2024.05.15. szerdától 2024.05.17. péntekig.
 • A CMPL Expo India kizárólagos szakkiállítása a gyorsan mozgó fogyasztási cikkek és a saját márkás termékek számára, amely az élelmiszerek és nem élelmiszeripari termékek széles választékát mutatja be. A vásár a mumbai Jio World Convention Centerben kerül megrendezésre 3 napon keresztül szerdától péntekig, május 15-17 között.
 • A SIAL Canada egy jelentős nemzetközi élelmiszer-, ital- és gasztronómiai vásár, amelyet évente felváltva rendeznek meg a kanadai Montreal és Toronto városokban. A 21. SIAL Canada 3 napon át, 2024. május 15. szerdától 2024. május 17. péntekig tart Montrealban.
 • A „Shanghai International Agricultural Products Expo” egy nemzetközi mezőgazdasági termékvásár, amelyet évente rendeznek meg a Shanghai World Expo Exhibition and Convention Centerben. A látogatókat 3 napon keresztül várják 2024.05.17. péntektől 2024.05.19. vasárnapig.
 • A „Fine Food Expo” egy évente megrendezésre kerülő élelmiszer- és italvásár, amelyet a Moldovai Köztársaságban, Chisinauban, a legnagyobb nemzetközi kiállítási központban, az IEC MoldExpón tartanak május 16-19. között.
 • A régió legfontosabb agrárgazdasági eseménye ebben az időszakban, a 91. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Újvidéken (Szerbia) egy nappal rövidebb lesz, és május 18. szombattól május 23. csütörtökig kerül megrendezésre.

Kebab

            Európa sertéságazatát az elmúlt 20 évben két piac befolyásolta: Kína és Németország.

            Kína volt a fő exportpiac, és meghatározta az egész ágazat jövedelmezőségét, amikor nagy volt a kereslet. Az elmúlt 3 évben a Kínából történő felvásárlás csökkenő tendenciát mutatott, amit a nemzeti sertésállomány hihetetlen mértékű helyreállítása támogatott az ASP kitörése után. A Kína és Franciaország által aláírt megállapodás érdekes képet mutat a jövőre nézve. A kínai takarmányipar nemrégiben közzétett adatai szerint a sertéstakarmányok értékesítése az elmúlt első negyedévben általánosságban 20%-40%-kal csökkent, és a visszaesés az északi piacon különösen kifejezett, egyes területeken akár 60%-os is lehet. Vajon ez megtörténhet-e a sertésállomány hasonló mértékű csökkenése nélkül?!

A másik jelentős piac a német. Még ha Spanyolországgal szemben el is veszítette európai sertéstermelői első helyét, mégis mindenki figyelemmel kíséri a német sertés referenciaár alakulását.

            Az elmúlt években erős politikai nyomás nehezedett az egykor vezető német húsiparra, különösen a sertéshúsra. Most egy érdekes hír érkezett a húsfogyasztói oldalról, egyes sajtóinformációk szerint.

A doner kebab drágulása miatt kormányzati támogatási programot követelnek, hogy az infláció által sújtott étel, az „ország egyik kedvence” megfizethető maradjon, mivel a politikusok szerint a választókkal folytatott beszélgetések során gyakran említik ezt a kérdést. Még Olaf Scholz kancellárt is megkérdezték a kebab áráról. Csodálkozom ugyan, mióta számít a kebab tipikus német ételnek, de a kormány még a közösségi médiában is posztolt, hogy elmagyarázza, az áremelkedés részben az emelkedő bér- és energiaköltségek miatt van. A szélsőbaloldali Die Linke párt a parlament elé akarja terjeszteni a Dönerpreisbremse vagy a doner kebab árengedményének bevezetését, mivel a kebab már most is 10 euró egyes városokban, a két évvel ezelőtti 4 euróról emelkedett.

Vajon Németország muszlim, vegán agrárminisztere is támogatni fogja a kebab árkorlátozását?

Európai hízó és malac árak: H= hasított sertés; É= élő sertés;

ORSZÁGHÍZÓ(EUR)TRENDMALAC(EUR) TRENDMEGJEGYZÉS
NÉMETORSZÁG2,20 H85/25 kg 
HOLLANDIA1,93-2,22 H77,5/25 kg 
BELGIUM1,58 É70/20 kg  
DÁNIA1,61-1,65 H93/30 kg 
FRANCIAORSZÁG2,05 H    
OLASZORSZÁG1,6 É 115kg,
1,98 É 160kg,
  146,5/30 kg   
SPANYOLORSZÁG1,75 – 1,81 É91-101/20kg 
PORTUGÁLIA2,53 H   
AUSZTRIA2,16 H109/31 kg 
LENGYELORSZÁG1,5 – 1,85 É92-137/20-30 kgPartner infó; nincs jegyzés
HORVÁTORSZÁG2,0 – 2,1 H 106-115/ 25 kg Partner infó; nincs jegyzés
SZERBIA2,1 É120-130/ 25 kg Partner infó; nincs jegyzés
CSEHORSZÁG2,13 – 2,17 H70-76/ 25 kg Partner infó; nincs jegyzés
SZLOVÁKIA1,6 -1,67 É107-113/25 kg Partner infó; nincs jegyzés
MAGYARORSZÁG1,68 – 1,79 É 107-113/25 kg Partner infó; nincs jegyzés
ROMÁNIA1,61 – 1,73 É107-117/25 kg Partner infó; nincs jegyzés

Kapcsolódó hírek