DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 24. HÉT

Kedves olvasók!

Az időjárás jó, a labdarúgó Európa-bajnokság elkezdődött, lássunk még néhány jó dolgot az iparunk számára:

 • Minden zöld propaganda ellenére a Westfleisch szerint Németország még mindig a húst választja. Johannes Steinhoff, a Westfleisch igazgatótanácsának tagja szerint a vásárlói elérés 92,5%-os. Ez azt jelenti, hogy tíz háztartásból kilenc továbbra is vásárol húst. És még az elmúlt négy évben is ez az arány folyamatosan 90% felett volt. Sőt, a húspótló piac teljesen másképp fejlődik, egyes esetekben a saját FarmWay Veggie Food üzemük termelésének 50%-át a kereslet hiánya miatt meg kellet semmisíteni.
 • A kaliforniai székhelyű, termesztett húst gyártó SCiFi Foods a múlt héten szüntette be működését, egy tanácsadó céget bízott meg a szellemi tulajdonának és eszközeinek értékesítésével, és önkéntes engedményezést kötött a hitelezők javára. Joshua March vezérigazgató közleményben írta: „Gyakorlatilag lehetetlenné vált számunkra, hogy összegyűjtsük a több tízmilliós összeget, amelyre a SCiFi számára egy kisebb kereskedelmi bevezetéshez volt szükség; nemhogy a teljes kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges több százmilliós összeget”.
 • A Holland Földműves-Polgár Mozgalom (BoerBurgerBeweging, BBB) egy agrárpárti és jobboldali populista politikai párt Hollandiában, amely most lépett be a kormányba. Femke Wiersma az új kabinetben a BBB mezőgazdasági, halászati, élelmezésbiztonsági és természetvédelmi minisztere, míg Jean Rummenie halászati, élelmezésbiztonsági és természetvédelmi államtitkár lesz.

Eseménynaptár:

 • A TecnoCarne a húsipari technológiák éves szakvására, amelyet a São Paulo-i Expo Kiállítási és Kongresszusi Központban tartanak, és amely 4 napon át, június 18. keddtől június 21. péntekig tart.
 • A bogotai Alimentec Kolumbia és egész Latin-Amerika egyik legfontosabb élelmiszeripari szakvásárának számít. Idén 4 napon át, keddtől, 06.18-tól péntekig, 06.21-ig kerül megrendezésre.
 • A tokiói „JFEX Summer JAPAN INT’L FOOD & BEVERAGE EXPO” a világ minden tájáról származó élelmiszerek és italok bemutatására szolgál. A „JFEX”, a „Japan Food Expo” rövidítése, 3 napon keresztül kerül megrendezésre, szerdától, 06.19-től péntekig, 06.21-ig.

Művészet és kézművesség:

 • Letartóztattak egy klímaaktivistát, aki a párizsi Musee d’Orsay-ban egy Monet-festményre ragasztott plakátot, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre. A nő a „Riposte Alimentaire” (Élelmiszer-válasz) nevű, környezetvédő aktivistákból és a fenntartható élelmiszertermelés védelmezőiből álló csoport tagja. Hogyan javítja ez az akció az aktivisták imázsát?

Párizsból Berlinbe

            Az európai parlamenti választások megmutatták a zöldek csökkenő népszerűségét, amit a szélsőséges pártok feltámadása ellensúlyoz. Az élemiszer minden nemzet kulturális örökségének része, nem lehet következmények nélkül megpróbálni megváltoztatni az étkezési szokásokat.

            A hollandiai sertéságazat esete példaértékű. Miközben az egyik legerősebb vágóhíd hálózattal rendelkezik, a sertéstenyésztés más irányba mozdult el, a hízlalási ágazat kedvezőtlen feltételei miatt. A holland malackivitel 2024 első 21 hetében 2 378 157 állatot tett ki, ami 3,2%-os növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest. Az elmúlt 10 hétben a malackivitel átlagosan 115 000 malacot ért el hetente. Az előző két évben, ugyanebben az időszakban ez 2023-ban 110 000 malacot, 2022-ben pedig 105 000 malacot jelentett.

 • A malackivitel 46,2%-a Németországba irányult: 1.099.044 malac (-4,8%).
  • A Spanyolországba irányuló export 937 794 malacot (+13,9%) tett ki 2023 azonos időszakához képest.
  • A Belgiumba irányuló szállítások 9,5%-kal, 186 894 malacra csökkentek.

            Ez a 3 ország adta a holland malac export 93,5%-át. Biztos vagyok benne, hogy a dán sertéságazat hasonló fejlődését fogjuk látni. Úgy tűnik, hogy a Danish Crown szövetkezet bejelentett vezetőváltásai nem elegendőek a tendencia megváltoztatásához: a szövetkezet vágóhidja csökkentette az amúgy is legalacsonyabb európai jegyzést, míg versenytársuk, a Tönnies csoporthoz tartozó Tican, fenntartja azt, mintegy 10 cent/kg-ra növelve a két piacvezető közötti különbséget.

            Néhány ország, belefáradva a Németországra való várakozásba, kissé megemelt jegyzéseket kezdett mutatni. Sok éven át követtem a német sertések „kis tőzsdéjét”, ez egyértelmű indikátora volt annak, hogy mit fog csinálni a hivatalos. Az elmúlt hónapokban az evolúció már nem volt ennyire korrelatív. Mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy ennek az indikatív piacnak a pénteki jegyzése erős emelkedést mutatott, olyat, amely normális esetben közel 10 centes emelkedést támogatna a szerdai hivatalos sertés jegyzésen. Egy zavaró tény lehet: egy vaddisznó tetem a hesseni Groß-Gerau körzetben, amely pozitív lett az afrikai sertéspestisre.

            A szomszédos Franciaországban a szezonális sertéskínálat csökkenése hangsúlyozott, amit a júniusi közel 600 grammos vágósúly csökkenés is alátámaszt. Franciaország is nagyszabású sporteseményre készül: július 26-tól Párizsban rendezik meg az olimpiai játékokat. Láthatjuk, hogy ez a trend Párizsból Berlinbe is áttevődik?

Kapcsolódó hírek