DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 25. HÉT

Kedves olvasók!

A labdarúgó Európa-bajnokság előrehalad és a turisták újra a tengerpartokon barangolnak, jó híreket kapunk a sertéságazatban:

  • Warren Davidson republikánus képviselő nyolc republikánus kollégájával, köztük a képviselőház mezőgazdasági bizottságának két tagjával együtt törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megtiltaná a szövetségi pénzek felhasználását a sejtkultúrás húsra. A REAL Meat Act of 2024 megtiltaná a sejtkultúrás hús kutatásának, fejlesztésének, promóciójának, reklámozásának vagy előállításának finanszírozását. Emellett megtiltaná a szövetségi táplálkozási alapok felhasználását a megvásárlásukhoz.
  •  A kanadai szövetségi kormány több mint 9,6 millió dolláros finanszírozást különített el az afrikai sertéspestisre vonatkozó ágazati felkészültségi program projektjeire országszerte. A Kanadai Sertéstanács a Hamiltonban működő McMaster Egyetemmel együttműködve támogatást kapott az ASFMeter kifejlesztésére, amely egy hordozható, olcsó eszköz az ASP gyors helyszíni diagnosztizálására.
  • Thaiföld élelmiszerbiztonsági szabályozó hatósága rendelettervezeteket tett közzé, amelyek a növényi eredetű analógok hús- és tejtermékekkel kapcsolatos kifejezések tiltását javasolják. A javaslat szerint a növényi alapú húsok gyártói a termék fizikai jellemzőinek megfelelő elnevezéseket használhatnak. Például a „darált”, a „filé”, a „sült” stb. mind szabad elnevezés – feltéve, hogy olyan kifejezések követik őket, amelyek egyértelművé teszik, hogy növényi eredetűek (például „növényekből” vagy „szójából/borsóból” stb.). „Ugyanakkor a címkéken nem szerepelhetnek olyan szavak, amelyek a fogyasztókban zavart keltenek, vagy félreértik, hogy a termék húsból készült” – tette hozzá a hivatal. Ez azt jelenti, hogy az olyan kifejezések, mint a „hús” vagy „húskészítmény”, az állat fajtáját meghatározó kifejezések (például „marha”, „sertés” vagy „csirke”), és más megnevezések, mint az „angus”, „wagyu” vagy akár a „tiszta hús”, tilosak lennének.

Eseménynaptár:

  • A Restaurant Asia a vendéglátóipar vezető szakvására, amelyet a szingapúri Sands Expo & Convention Centre-ben tartanak, 5-ik alkalommal kerül megrendezésre 3 napon át, 2024.06.26. szerdától 2024.06.28. péntekig.
    • A HOTELEX Chengdu egy éves szakvásár, amely a szálloda- és vendéglátóiparra összpontosít, és amelyet a Shanghai Sinoexpo szervez. Az aktuális kiadásra 3 napon keresztül kerül sor, 2024.06.27., csütörtöktől 2024.06.27., 2024.06.29., szombatig.
    • A FOOD TAIPEI egy évente megrendezett nemzetközi élelmiszeripari kiállítás, amelyet a tajvani Taipei Nangang Exhibition Centerben tartanak. A kiállításra 4 napon keresztül kerül sor, szerda, Június 26,  és június 29., szombat között kerül megrendezésre.

Művészet és kézművesség:

  • A Stonehenge egy részét narancssárga porfestékkel borította be két Just Stop Oil kampányoló szerdán, egy nappal a nyári napforduló ünneplésének kezdete előtt. Az emlékmű a természettel való összekapcsolódásnak és a megértésének több ezer éves bizonyítéka, semmi köze az ipari folyamatokhoz. Ez nem aktivizmus, hanem vandalizmus!

Ember

Sok kérdést kaptam sertésipari szereplőktől az európai sertéshúsra vonatkozó „dömpingellenes” kínai vizsgálattal kapcsolatban. Az én gondolataim ezzel kapcsolatban: ez egyértelműen politikai kérdés. Európa két okból vesztette el jelentőségét sertéshús-beszállítóként Kínában:

1.ASP: míg az európai országokat blokkolják, a kínai hatóságok engedélyezik az Oroszországból történő behozatalt.

2.Ár: a két amerikai kontinens olcsóbb húst szállít Kínába. A dömping az a gyakorlat, amikor a termékeket nagyon olcsón adják el egy másik országban, hogy az adott ország vállalatai ne tudjanak versenyezni…

A fentiek közül egyik sem támasztja alá a vizsgálatot, ez puszta politika.

Eközben az ASP még messze van attól, hogy ellenőrzés alatt tartsák Ázsiában, míg a kínai helyzetről sem kapunk releváns információt, csak a területről kapunk híreket: a dél-koreai Yeongcheonban (Gyeongsangbuk-do) egy sertésfarmon, ahol körülbelül 24 000 sertés volt, ASP kitörést állapítottak meg. A vietnami Állategészségügyi Minisztérium június 17-én közölt adatai szerint kevesebb mint 21 nap alatt 196 járványkitörés történt 18 tartomány és város 59 körzetében. A fertőzött sertések száma 10 544, az elhullott és megsemmisült sertések száma pedig 10 612. És ez az az ország, amelyik az ASP vakcinát gyártja… Nehéz elhinni, hogy Kínában jobb a járványügyi helyzet. Úgy gondolom, hogy az év végére a sertéshús importjának növekedését fogjuk látni Kínában, még akkor is, ha a fő beszállítók nem Európából érkeznek majd.

            Az időjárás meleg, Spanyolországban a vágósúly 580 grammal csökkent a múlt héten, az ár pedig enyhén emelkedik. A múlt héten a német referenciaár emelkedésében is reménykedtem. Az újabb ASP kitörés Hessen régióban lehűtötte a tendenciát.

            A múlt héten rosszul jósoltam. Én is csak ember vagyok…

Kapcsolódó hírek