DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 26. HÉT

Kedves olvasók!

            Mindig keresünk néhány jó hírt az iparágunkból:

  • Az emberek még mindig az igazi húst részesítik előnyben. Joe Erlinger, a McDonald’s amerikai elnöke a Wall Street Journal globális élelmiszerfórumán, Chicagóban tartott beszédében kijelentette, hogy a cég 2021-2022-es tesztje a McPlant burgerrel San Franciscóban és Dallasban „egyik piacon sem volt sikeres”, az amerikai fogyasztók „nem a McPlant vagy más növényi alapú fehérjéket keresve jönnek a McDonald’s-ba”.
  • A Westfleisch több mint 500 ezer, 3-as vagy 4-es állatjóléti státuszú sertést keres, hogy teljesíteni tudja egyes kiskereskedelmi láncok igényeit. A láncok több, 5 N (Németországban született, nevelt, takarmányozott, levágott, kicsontozott) származó húst keresnek forgalmazásra.

Eseménynaptár:

  • Minden készen áll a spanyolországi Porc d’Or Ibérico Díj 8. kiadásának megünneplésére, amelyre július 5-én kerül sor Córdobában, a Córdobai Konferencia Központban.
  • Az India HoReCa Expo a vendéglátó- és szállodaiparnak szentelt elsőszámú vásár. Júliusban Coimbatore-ban, a Codissia Trade Fair Complexben kerül megrendezésre 3 napon keresztül, július 03. szerdától július 05. péntekig, 2024. július 05. péntekig.

Dánia

A várt sertésár-emelés végül csökkenő malacárakkal zárult. Ez az egyik módja annak, hogy a sertéstenyésztők jobb jövedelemhez jussanak…

Németországban egyre több sertéstartó üríti ki az istállóját, ezt mutatja a 2024. májusi állatállomány-összeírás. Idén május elején 15 700 sertéstartó gazdaság volt Németországban. 10 évvel ezelőtt még 42,2%-kal több gazdaság volt: 27 100 sertéstartó telep Németországban. 2023 novembere és 2024 májusa között további 500 gazdaság hagyott fel a sertéstenyésztéssel, azaz naponta 2,7 gazdaság hagyja abba a sertéstenyésztést. Május 3-án a német gazdák összesen 20,9 millió sertést tartottak. Ez 1,3%-kal és 175 200 állattal kevesebb, mint hat hónappal korábban. Az elmúlt 10 évben a német gazdák sertésállománya 25,4%-kal és 7,1 millió állattal csökkent.

Politikai megoldás? A Német Gazdaszövetség éves találkozóján Cottbusban Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter a hús ÁFÁjának emelése mellett szólalt fel, hogy a magasabb állattartási normákat finanszírozni lehessen. Hogyan fognak reagálni a fogyasztók, és mi lesz a különböző eredetű húsokkal?

A dán kormány a mezőgazdasági és mezőgazdasági szervezetekkel folytatott több hónapos tárgyalások után bevezeti Európa első mezőgazdasági szén-dioxid-adóját. Dánia, amely eddig jelentős sertéshús- és tejtermék-exportőr volt, 2030-tól az állattenyésztésből származó kibocsátások után fog díjat kivetni a gazdákra. A CO2-kibocsátás tonnájaként 120 dán koronát (kb. 16 euró) kell majd fizetni, és ez 2035-ben tonnánként 300 dán koronára (kb. 40 euró) emelkedik. 2030-ra a kormány szerint a megállapodás célja, hogy a dán kibocsátás 1,8 millió tonna CO2-vel csökkenjen 2030-ra, és ezzel „a 2030-as klímacélhoz viszonyított lemaradás” megszűnjön. A dán élelmiszerexport 2022-ben soha nem látott szintre emelkedett, és mintegy 196 milliárd dán koronát (mintegy 26,3 milliárd eurót) ért el, ami a teljes dán áruexport 24 százalékának felel meg. Az agrár-élelmiszeripari klaszter jelentős mértékben hozzájárul a dán gazdasághoz, és több mint 180 000 munkahelyet biztosít, Dánia földterületének 61 százalékát mezőgazdasági célokra használják. Szerintem ez meg fog változni…Az utóbbi időben, különösen az elmúlt néhány évben sok változást láttunk a sertéságazat kormányzati megközelítésében. A sötétzöld napirend egyre nagyobb hatalomra kerül, és nem meglepő, hogy a csalódott gazdák a szélső jobboldali vagy baloldali pártokra adják a szavazataikat, amíg nem látnak támogatást a főáramú politikai lehetőségektől. Vajon ez a módja annak, hogy az európaiak számára megfizethető áron megőrizzük a mezőgazdasági önellátást? Ez a folyamat több mint egy évtizede kezdődött, és egyre erősödik: a sertéságazat befektetői az egyre kevésbé kedvező Németországból, Dániából, de Hollandiából és Belgiumból is egyre inkább Európa keleti felére költöznek, ahol a mezőgazdaság (még) nem a polgárok ellensége.

Akárhogy is, a legújabb döntéssel Dánia közeledik Shakespeare Hamletjének híres idézetéhez. Marcellus és Horatio vitatkoznak arról, hogy kövessék-e Hamletet, megkérdőjelezve az uralkodó erkölcsi legitimitását és az állam egészének egészségét: „valami bűzlik Dániában”…

Kapcsolódó hírek