DR. ÁBRAHÁM SERTÉSIPARI SZEMLÉJE – 27. HÉT

Kedves olvasók!

            Néhány jó hír az iparágból:

  • A francia hatóságok új kommunikációs kampányt indítottak, amely a szurkolókra, turistákra és más, Németországba, illetve Németországból, de más ASP-vel fertőzött országokba utazókra összpontosít. Arra kérik őket, hogy ne hozzanak magukkal sertéshústermékeket, és arra is, hogy ne helyezzenek el a természetben élelmiszer-maradékokat, hanem azokat zárt tárolókban helyezzék el. Ez az üzenet különösen a nemzetközi teherautó-vezetőknek, a mezőgazdaságban és kertészetben dolgozó külföldi idénymunkásoknak és a kirándulóknak szól. A kampány az olimpiai játékok alatt is folytatódik.
  • A Genesus, Kanada egyetlen sertésgenetikai vállalata stratégiai átszervezést jelent be az iparági konszolidációra és a megnövekedett beruházási igényekre válaszul. A kanadai ZF Investments felvásárolja a Genesus-t és leányvállalatait, és létrehozza a Genesus Genetic Technologies-t, amely globálisan fog működni.
  • Spanyolország vezető sertéstőzsdei szervezete, a Mercolleida, az igazgatótanácsban jóváhagyta, hogy helyi partnerrel együtt jelenjen meg a Costa Rica-i sertéshúspiaci ártőzsde létrehozására hamarosan megnyíló pályázaton .

Eseménynaptár:

  • Az „AnimaEx”, amely az „Agri Intex” vásár központi része, a mezőgazdasági és állattenyésztési iparágak vezető szakkiállítása, amelyet évente rendeznek meg az indiai Coimbatore-ban, a Codissia Vásárkomplexumban. Az AnimaEx 5 napon keresztül kerül megrendezésre csütörtöktől, 11. július 15., hétfő és július 15., hétfő között.

Művészet és kézművesség:

  • A világ legrégebbi ismert képtörténete egy 51200 éves barlangfestmény, amelyet a kelet-indonéziai Sulawesi szigetén található Leang Karampuang barlangban találtak. A nemrég felfedezett festmény három theriantropot – vagyis ember-állat hibrideket – és egy vaddisznót ábrázol. Kell ennél több bizonyíték a sertéshúsfogyasztás hosszú hagyományára?!

Őrültség

A Vion-csoport problémái folytatódnak: a holland Állategészségügyi Hatóság ideiglenesen felfüggesztette a Vion Boxtel vágóhídnak az EU-n kívüli exportpiacokra, elsősorban Ázsiába irányuló exportra vonatkozó elismerését. Ha már Ázsiánál tartunk: a kínai kocakészlet csökkenése 6,9%-os az előző évhez képest – jelentette a Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium. Ebben az összefüggésben az Európából származó sertéshús dömpingelt áraival kapcsolatban nemrégiben bejelentett vizsgálat inkább stratégiai lépésnek tűnik, amely előkészíti a jobb árakról szóló tárgyalásokat. Kína ismét jelentős sertéshúsimportőr lesz.

Costa Rica sertésár-tanács létrehozására irányuló megközelítése érdekes példa Kelet-Európa számára. Costa Ricában mintegy 14 600 sertéstartó gazdaság van, körülbelül 400 000 sertéssel. Ezeknek a gazdaságoknak több mint 82%-a kis gazdaság, tíz sertésnél kevesebbel, a többi nagyobb gazdaság, amelyek az ország sertéshúsának 80%-át állítják elő.

Eközben a német húspiacon vannak fontosabb dolgok is…

Az isztambuli Nemzetközi Döner Kebab Szövetség beadott egy kérelmet, amelynek célja, hogy a dönert török termékként ismerjék el, és egyben megvédjék az előállítási szabványokat. A kérelemmel kapcsolatban három hónapos fellebbezési eljárás van folyamatban, mielőtt végleges döntés születik. Ha elfogadják, a döner kebab ugyanolyan védelmet kap, mint az osztrák Tiroler Speck, a ciprusi haloumi sajt vagy a francia pezsgő. Ezt követően csak a meghatározott kritériumoknak megfelelő kebabot lehetne döner-ként megjelölni, és az előírások be nem tartása pénzbírságot vagy börtönbüntetést vonhatna maga után.

De ne felejtsük el, hogy Cem Özdemir úr Németország mezőgazdasági minisztere!  És ő vegán, de muszlim! Németország tehát kifogást emelt, hangsúlyozva a döner jelentős kulturális jelentőségét az országban. Bár az ételt a török emigránsok hozták Németországba, óriási népszerűségre tett szert, a németek egyharmada állítólag havonta legalább egyszer eszik dönert. Úgy tűnik, Németországban sokan úgy tekintenek Törökország lépésére, mint a kulturális identitásuk elleni támadásra. A dolgok tényleg őrületbe mennek!

Kapcsolódó hírek