Kedves olvasók!
Van néhány jó hírünk a sertéságazattal kapcsolatban:
- A Beyond Meat Inc. 2025 első negyedévének pénzügyi eredményei: a nettó árbevétel 68,7 millió dollár volt, ami 9,1%-os csökkenés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, a nettó veszteség pedig 52,9 millió dollár volt, ami nagyjából megegyezik az egy évvel korábbi időszak 54,4 millió dolláros nettó veszteségével. Az emberek visszatértek a húshoz !
- 2024-ben az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás az EU-ban 2 kilogrammal, 66 kg-ra emelkedett. Az egyes országok között jelentős különbségek vannak a fogyasztásban: az egy főre jutó húsfogyasztás Cipruson (88 kg), Írországban (87 kg), Portugáliában (85 kg) és Spanyolországban (85 kg) a legmagasabb. Hollandia 75 kg körüli fogyasztásával jóval az uniós átlag felett teljesít. Németország az egy főre jutó 53 kg-os fogyasztásával jóval az uniós átlag alatt van, és a legalacsonyabb húsfogyasztású országok közé tartozik. Ez az új kormánnyal megváltozhat.
- Schleswig-Holstein tartományi kormánya 2025-ben támogatni fogja a mobil vágóállomásokba történő beruházásokat szarvasmarhák, sertések és baromfik részére. A cél az, hogy az állatokat a lehető leghumánusabban, hosszú szállítás nélkül és a legmagasabb állatjóléti előírásoknak megfelelően lehessen helyben levágni.
- Az EU agrár-élelmiszeripari ágazatának átalakítását és rugalmasságát támogató új tudományos koalíciót hoztak létre: Az ESAAF alapító tagjai egy földrajzilag sokszínű és tudományosan erős koalíciót képviselnek:
– Aarhusi Egyetem (AU) – Dánia
– Julius Kühn-Institut (JKI) – Németország
– Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) – Franciaország
– Wageningeni Egyetem és Kutatási Intézet (WUR) – Hollandia
– Varsói Élettudományi Egyetem (WULS) – Lengyelország
Ezek az intézmények együttesen több évtizedes tudományos kiválóságot, innovációt és terepen szerzett tudást bocsátanak a brüsszeli politikai döntéshozók rendelkezésére. Az ESAAF nem korlátozódik erre az öt intézményre, és a különböző régiókban működő, a mezőgazdaság és az élelmezés területén tudományos érdemeket szerzett szervezetektől vár bővülést.
Eseménynaptár:
- Az InterFood Azerbajdzsán egy évente megrendezett vásár, amely a dél-kaukázusi élelmiszer- és italipar kulcsfontosságú platformjává vált. Négy napon át, 2025.05.13. keddtől 2025.05.16. péntekig kerül megrendezésre Bakuban.
- A Food 4 Future – Expo FoodTech az élelmiszer- és italipar innovációjának szentelt vásár Portugáliában. A vásár a bilbaói kiállítási központban kerül megrendezésre 3 napon át, 2025.05.13., keddtől 2025.05.15, csütörtökig.
- A Nigeria Meat Tech Expo (NIMEAT) egy évente megrendezésre kerülő vásár, és a nigériai húsipar innovációjának és fejlődésének vezető platformjaként ismert. Az eseményre a NIPOLI Village-ben, Ibadanban kerül sor, 3 napon át, keddtől, május 13-tól, május 15, csütörtökig.
- A HOFEX Ázsia egyik legjelentősebb és legrégebben megrendezett élelmiszer-, ital- és vendéglátóipari szakvására. A vásár 3 napon át, szerda, május 14, és május 16, péntek között kerül megrendezésre Hongkongban, a Hongkongi Kongresszusi és Kiállítási Központban.
- A Food Technology szakvásár az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlődésének szimbóluma, a Moldovai Köztársaságban az élelmiszer-technológia, -feldolgozás és -biztonság vezető szakmai rendezvényeként tartják számon. A kiállítás 4 napon keresztül kerül megrendezésre 2025.05.15. csütörtöktől 2025.05.18. vasárnapig a Chişinău-i MoldExpo kiállítási központban .
- Az Újvidéki Mezőgazdasági Vásár több mint kilenc évtizede vonzza a magánszemélyeket, az üzleti, üzleti és politikai delegációkat, és kreatív környezetet teremt az új vállalkozások számára Szerbiában . A 2025-ben május 17-22. között kerül megrendezésre. Találkozunk ott!
- A SIAL China, az élelmiszerek és italok vezető nemzetközi szakvására 3 napon keresztül kerül megrendezésre hétfő, május19 és május 21., szerda között Sanghajban.
Nyári érzés
Látjuk a pozitív hangulatot az európai sertéshúspiacon. A mediterrán részen már megkezdődött a turisztikai szezon. A Covid-zárlat után egyre többen szeretnének kimozdulni és minél jobban élvezni az életet. Míg Párizs még mindig a kontinens leglátogatottabb városa, a tengerpart a nyári időszak fő vonzereje. A fagyasztott hús készletek az elmúlt 3 évben alacsonyak voltak, részben az energiaköltségek, részben a főbb sertés jegyzések kiszámíthatatlan alakulása miatt.
Az afrikai sertéspestis (ASP) még mindig sok sertést von ki a piacról, különösen Kelet-Európában, ahol Románia és Moldávia vezet a házisertés állomány veszteségek tekintetében. Az új elemet a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) jelenti. Kezdetben a német fehérjepiacot zavarta meg, majd a magyar-szlovák területre is átterjedt. Most már nemcsak állatbetegség-szabályozási, hanem politikai kérdés is. Bár a térség egyik országa sem önellátó sertéshúsból, a száj- és körömfájás miatt szükséges korlátozásokat egy ideig eltúlozták a szomszédos országok, habár ez a lépés néhány kérdésben visszaütött. Sajnos a vita még messze nem ért véget.
A kelet-európai nemzeti piacok önellátásának hiányát elsősorban Spanyolországból történő felvásárlással oldották meg. Trump Kínával folytatott vámháborúja növelte a spanyol sertéshús piaci részesedését az ázsiai piacon, az élősertés ára Spanyolországban a legmagasabb Európában, a sertéshús egyre drágább.
A kelet-európai fehérjepiacok árérzékenyek, és a még drágább és kevésbé elérhető marhahús is hozzájárul a sertéshús iránti növekvő kereslethez. A logikus lépés az lenne, hogy enyhüljön a feszültség a régióban, és a fehérje mozogjon az országok között, ez az egyetlen lehetőség a sertéshús ésszerű árszintjének fenntartására, amely a leginkább fogyasztott hús a régióban, mert már úgy érezni, hogy nyár van!
