2025/27. hét

2025. július 7.

Kedves olvasók! Jó hírek a sertésiparból: • Spanyolországban a León Népi Unió (UPL) elérte, hogy a Kasztília és León parlamentje kötelezettséget vállaljon egy mobil vágóhíd-rendszer bevezetésére azoknak az állattenyésztő gazdaságoknak a kiszolgálására, amelyek ezt kérik azokban a térségekben, ahol a legközelebbi vágóhidak véglegesen bezártak, vagy amelyek messze vannak a hagyományos vágóhidaktól. • Lengyelországban, Sokołów Podlaski…

dr. Ábrahám Tibor

Kedves olvasók!

Jó hírek a sertésiparból:

• Spanyolországban a León Népi Unió (UPL) elérte, hogy a Kasztília és León parlamentje kötelezettséget vállaljon egy mobil vágóhíd-rendszer bevezetésére azoknak az állattenyésztő gazdaságoknak a kiszolgálására, amelyek ezt kérik azokban a térségekben, ahol a legközelebbi vágóhidak véglegesen bezártak, vagy amelyek messze vannak a hagyományos vágóhidaktól.

• Lengyelországban, Sokołów Podlaski városában elkészült a lengyelországi iparági képzési központ (BCU), az egyetlen húsfeldolgozás területére szakosodott oktatási intézmény. A központot a Nemzeti Helyreállítási és Reziliencia Terv keretében finanszírozták, és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Húsipari Termelők és Munkáltatók Szövetsége, valamint az Üzleti Tanácsadó Csoport együttműködésével valósult meg.

• Az USDA Nemzeti Mezőgazdasági Statisztikai Szolgálat legfrissebb „Hűtőház” jelentése szerint a fagyasztott sertéshús-készletek áprilishoz képest mindössze 1%-kal, az előző évhez képest azonban 7%-kal csökkentek.

• Az egyesült királyságbeli Hilton Food Group megkezdte első észak-amerikai élelmiszer-feldolgozó és -elosztó létesítményének építését, amelynek megnyitását 2026-ra tervezik. A globális élelmiszeripari vállalat 192 millió kanadai dollárt költ egy létesítmény építésére Brantfordban, Ontarioban, Kanadában, amely várhatóan 150 munkahelyet teremt, amikor jövőre megkezdődik a működése.

• Az Egyesült Államok Új-Mexikói Mezőgazdasági Minisztériuma júliusban fogadja a 2026-os pénzügyi évre szóló helyi húsfeldolgozási támogatásra vonatkozó pályázatokat, amelynek keretében legfeljebb 3 millió dollár támogatást nyújt az állambeli húsfeldolgozóknak.

Eseménynaptár:

• A „JFEX Summer JAPAN INT’L FOOD & BEVERAGE EXPO” egy nemzetközi vásár Tokióban, amelynek célja a világ különböző tájairól származó élelmiszerek és italok bemutatása. Idén a JFEX 3 napon át, 2025. július 9-től (szerdától) július 11-ig (péntekig) tart.

• Az IFT FIRST „Food Improved by Research, Science, and Technology” (Kutatás, tudomány és technológia által javított élelmiszerek) az Élelmiszertechnológiai Intézet küldetését tükrözi, amelynek célja a globális élelmiszeripari rendszer tudomány és kutatás általi fejlesztése. Az IFT FIRST-et évente rendezik meg a lenyűgöző McCormick Place-ben Chicagóban, és 2025. július 13-tól, vasárnaptól, július 16-ig, szerdáig tart.

• A kolumbiai AGROEXPO Latin-Amerika és a Karib-térség vezető mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítása. Az AGROEXPO 12 napon át, 2025. július 9-től, szerdától tart.

• Az Agri Intex egy jelentős nemzetközi mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítás, amelyet évente rendeznek meg a legmodernebb Codissia Trade Fair Complex épületében, Coimbatore-ban, Dél-Indiában. A kiállítás 5 napon át, 2025. július 10-től, csütörtöktől július 14-ig, hétfőig tart.

Kik vagytok tí?

A német sertés- és malac-tőzsdei árfolyamok hatására szinte az egész táblázat piros.

Eközben a hőhullám új értékeket és területeket ér el. Spanyolországban az értékek elérték a 44-46 °C-ot, a vágóhidakra szállított sertések élősúlya 1,6 kg-mal csökkent. Hollandiában a hőmérséklet elérte a 38-39 °C-ot, a legtöbb holland sertéstelep technikailag nem felkészült erre a hőségre.

Az egész sertéságazat megkérdőjelezte az árak csökkenésének mértékét Németországban. A húsipari kereskedőkkel és vágóhidakkal folytatott több vitában az indoklás az volt, hogy: MI elvesztettük az európai sertéshús versenyképességét az ázsiai piacon. Nos, ehhez néhány megjegyzést kell fűznöm…

MI, mint sertéságazat, több összetevőből állunk. Három kategóriába sorolnám őket: az állattenyésztők (gazdák), a vágóhidak és a húsipari kereskedők. Bár vannak olyan vállalkozások, amelyek mindhárom területet lefedik, a legtöbb üzleti tevékenységet különálló szervezetek végzik.

MI, a gazdák, vagyunk azok, akik a nyersanyagot termeljük a másik két szereplő számára. Ha TI, vágóhidak és húsipari kereskedők, a vörös zónába szorítotok minket, akkor NEKTEK lesz gondotok a nyersanyag beszerzésével a TI tevékenységetekhez. MI, a gazdák, Európában tenyésztjük a sertéseket, olyan környezetvédelmi és állatjóléti előírások szerint, amelyek messze meghaladják az Egyesült Államok vagy Brazília előírásait, amelyekkel ti minket összehasonlítotok. MI, a gazdák, nagy mennyiségű szójaproteint használunk, amelyet az Egyesült Államokból vagy Brazíliából importálunk. A MI területünk, az állattenyésztés, túlszabályozott, egyre több gazdaság szűnik meg az Európai Unióban. Lehet, hogy tévedek, de hallottuk-e MI, a gazdák, hogy TI, a vágóhidak és a húsipari kereskedők, felemeltétek a hangotokat, hogy megvédjétek tevékenységünket, mint nyersanyag-beszállítóitokat?

Mit képzeltek TI magatokról?