Kedves olvasók!
A sertésiparban még mindig vannak jó dolgok:
• A Western Smokehouse termelése, amely olyan cégeknek gyárt szerződéses alapon, mint a Chomps, az Archer és a Conagra Brands Fatty Smoked Meat Sticks, az elmúlt öt évben több mint hétszeresére nőtt. A növekedés arra késztette a Monogram Capital Partners-t, hogy visszavásárolja a feldolgozót, miután 2023-ban a vállalkozás többségi részesedését eladta az AUA Private Equity-nek. A Wall Street Journal egy névtelen, a tranzakcióhoz közel álló forrást idézve a megállapodás értékét körülbelül 500 millió dollárra becsülte.
• A spanyol Grupo Vall Companys bejelentette, hogy meg kívánja szerezni a kasztíliai-leóni Agroalimentaria Chico céget, és engedélyt kér a tranzakció végrehajtására. A vállalat három divízióból áll: a SAT Hermanos Chico, amely 1968 óta foglalkozik állattenyésztéssel, három saját farmmal és további 124 integrált farmmal rendelkezik; a Cárnicas Chico, amely a Duroc sertéshús előállítására specializálódott, olyan márkákkal, mint a Chico Duroc; és a Chico Galindo, amely feldolgozott húsipari termékekkel, például sonkával foglalkozik.
• A német Müller Group 2025 első felében 11,6%-kal növelte a sertésvágások számát ulmi telephelyén az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés egy olyan régióban történt, ahol a sertéstenyésztők a jövőbeni vágási hiányra számítanak, miután a crailsheimi Vion vágóhíd eladása a Tönniesnek nem lett engedélyezve.
• A Danish Crown eladta sanghaji Pinghu városában található gyárát a kínai élelmiszeripari óriás COFCO-nak, amely átvette a gyárat és annak teljes csapatát.
• A Danish Crown felfelé módosította a dániai vágási tevékenységre vonatkozó előrejelzését. Az eredeti előrejelzés a 2025/26-os pénzügyi évre 7,9 millió sertést irányzott elő. Most valószínűleg eléri a 8,4 milliót, és akár a 8,9 milliót is – ami közelíti a Danish Crown 9,4 millió sertés teljes vágási kapacitását.
Eseménynaptár:
• A HorecaHub egy magasan specializált szakkiállítás a vendéglátóipar, a szállodaipar és az élelmiszeripar számára, amelyet évente rendeznek meg a Jockey Exhibition Centerben, egy modern rendezvényhelyszínen Lima szívében, Peruban. A kiállítás 3 napon át, 2025. július 17-től, csütörtöktől július 19-ig, szombatig tart.
Ami lesz, az lesz
Néhányan önök közül talán elég türelmesek ahhoz, hogy kövessék Trump hangulatváltozásait a vámtarifákkal kapcsolatban. A helyzet szinte naponta változik. Néhány nagy sertéshús-importőr is szerepel a nemrég bejelentett emelések között. Májusban az Egyesült Államok sertéshús-exportja összesen 224 162 tonna volt, ami 11%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Év/év növekedést regisztráltak a Mexikóba, Közép-Amerikába, Kolumbiába és Kubába irányuló szállítások esetében, az utóbbiak rekordszintet értek el. Ezzel szemben a Kínába irányuló értékesítés, amely főként belsőségeket érint, 82%-kal csökkent. Kitalálják, hogy a közelmúltban bejelentett vámemelések kit érintenének?
Eközben az európai sertésipar vezető, Spanyolország, 2025 januárja és júniusa között több mint 1,5 millió malacot importált Hollandiából, ami 27%-os növekedést jelent a 2024-es azonos időszakhoz képest. Ez a legmagasabb mennyiség, amelyet az elmúlt tíz évben regisztráltak. A Spanyolország által importált holland malacok száma a 2016-os 114 111 főről 2025-re közel 1,5 millióra nőtt. 2025 első felében a vágóhídi sertések importja is növekedett: 31 930 sertést hoztak be, ami 50,6%-os növekedést jelent a 2024-es azonos időszakhoz képest. A hőhullám minden bizonnyal megszakítja az áramlást, ideiglenesen túlzott mennyiségű malacot hagyva a piacon, amihez hozzájön a szerb piac ellátásának folyamatos nehézsége, amelyet különböző betegségek miatti korlátozások befolyásolnak. Az afrikai sertéspestis (ASP) nemrég jelent meg a horvát–szerb határ mindkét oldalán.
A német sertésárak valószínűleg augusztus elejére erősödni fognak. Enélkül, habár a malacok alapára is jelentősen csökkent, a hizlalás iránti kedv nem igazán van meg…
A kukoricaár kilátásai homályosak, a közép-európai, nem jól öntözött kukoricamezők alacsony termelése nyomást gyakorolhat a sertéshizlalási ágazat jövedelmezőségére.
Másrészt az Európai Bizottság engedélyezte a génmódosított szója élelmiszerekben és állati takarmányokban való felhasználását, ami csökkentheti ennek a sertéstakarmány fontos elemének költséghatását. Ez az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos értékelését követi. A Bizottság szerint a génmódosított szója átfogó és szigorú értékelési folyamaton ment keresztül, amely biztosítja az emberi egészség, az állatok és a környezet magas szintű védelmét. Az Európai Bizottság döntése engedélyezi a génmódosított szója importját élelmiszeripari termékekben és állati takarmányokban való felhasználásra, de nem engedélyezi termesztését az EU területén. A jóváhagyás 10 évig érvényes, és minden, génmódosított szójából készült termékre szigorú EU-szabályok vonatkoznak a címkézés és a nyomonkövethetőség tekintetében. „Az Európai Bizottság jogilag köteles volt döntést hozni ebben a kérdésben, miután a tagállamok nem tudtak elegendő szavazatot elérni sem a „mellett”, sem az „ellen” – pontosítja a nyilatkozat.
Hogyan fog reagálni a piac? Ami lesz, az lesz!
https://www.youtube.com/watch?v=jRhtJtUDAZs&list=RDjRhtJtUDAZs&start_radio=1


