Kedves olvasók!
Kezdjük az iparágunk jó híreivel:
• A spanyol élelmiszer-fogyasztásról szóló jelentés adatai szerint a spanyol háztartásokban a hús és húsipari termékek fogyasztása 2024-ben ismét nőtt, akárcsak 2023-ban. A hús és húsipari termékek iránti kereslet 2,4%-kal nőtt, míg az értékesítés ennél gyorsabb ütemben, 3,7%-kal emelkedett. Ezek a növekedések az előző évi 6,4%-os mennyiségi és 14,2%-os forgalmi növekedéshez adódnak, így két év alatt a spanyol háztartásokban a hús és húskészítmények fogyasztása 8,8%-kal nőtt mennyiségben és 17,9%-kal forgalomban. 2024-ben az otthonban élelmiszerek és italok vásárlására fordított teljes érték 19,7%-át húsvásárlásra fordították.
• A friss hús a háztartásokban fogyasztásra vásárolt hús mennyiségének 72,6%-át teszi ki. A Sigma Dos által végzett „Véleménykutatás a húságazat fontosságáról Spanyolországban” legfontosabb adatai szerint a spanyolok 98%-a különböző gyakorisággal fogyaszt húst. A lakosság több mint fele (52,5%) hetente két-három alkalommal fogyaszt valamilyen húst, 28,5% pedig ennél gyakrabban. További 12,6% legalább hetente egyszer eszik húst, 4,4% pedig alkalmanként. A spanyolok mindössze 1,5%-a nem eszik soha húst. Ezenkívül az átlagos fogyasztás a férfiak (52,9%) és a nők (52,1%) között nagyon hasonló.
• A San Antonio de Murcia Katolikus Egyetem (Spanyolország) és a Purdue Egyetem (Egyesült Államok) közös tanulmánya kimutatta, hogy a sonka pácolási folyamata során keletkező bioaktív peptidek egészségre jótékony hatással lehetnek. Konkrétan ezek a vegyületek megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól és meghosszabbítják azok életét.
• A JBS húsipari óriás 135 millió dollárt fektet be egy új kolbászgyárba Iowa államban (Egyesült Államok) amerikai leányvállalatán keresztül, ezzel 500 munkahelyet teremtve. A létesítmény évente mintegy 59 ezer tonna kolbászt fog előállítani, körülbelül 500 000 kocát dolgozva fel.
A nyár varázslatos
A pozitív fejleményeket „kompenzálják” a kevésbé optimista hírek Európából. Az EU-ban a sertésvágások száma 2022 és 2023 között 11%-kal csökkent az előző árválság, valamint a hatalmas környezeti és állatjóléti nyomás miatt. A készletek 2024-ben tovább csökkentek, bár a csökkenés üteme jelentősen lelassult. A kocák száma 2024 végén 3%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, és a sertések száma összességében 0,5%-kal csökkent.
Meglepő módon Spanyolország, amely akkor is növelte a termelést, amikor más országok már válságban voltak, most 5%-os csökkenést jelent az anyakocák számában, ami a jelenlegi szinten 153 000 darabos csökkenést jelent. Ez magyarázhatja a malacok iránti növekvő keresletet a spanyol piacon.
Hollandia jelentette a második legnagyobb csökkenést ebben a kategóriában, az anyakocák száma 111 000 állattal csökkent.
Németországban az afrikai sertéspestis válság és a korábbi kormány politikai nyomása miatt a termelés jelentősen visszaesett, de most a tendencia megállt, és a számok gyakorlatilag változatlanok.
Jelenleg a németországi sertéstelepeket 5 osztályba sorolják. Az 1. osztály normál feltételeket jelent, a 2. osztály 12,5%-kal nagyobb hizlalóterületet és legalább 3 állatjóléti elem alkalmazását írja elő. A 3. osztály esetében 40%-kal nagyobb terület, nyitott elülső résszel rendelkező istálló vagy kültéri kifutó és szalmával borított alom szükséges. A 4. kategória feltételei hasonlóak, de a terület még nagyobb (+100 %), és a takarmány legalább 20%-ának saját vagy helyi termelésűnek kell lennie. Az 5. kategória az ökológiai gazdaságokat foglalja magában, ahol az állatokra 2,3 négyzetméter terület jut, és az ökológiai gazdálkodás összes többi feltétele is teljesül. Egy közelmúltbeli döntés alapján a kiskereskedők úgy határoztak, hogy a húst nem fajok, hanem jóléti kategóriák szerint értékesítik. A Tönnies már bejelentette, hogy nincs elegendő sertés a 3. kategóriában, amely a kiskereskedők követelményei szerint az alapkategóriává válik. Ehhez kapcsolódnak a Németországban született, hizlalt és levágott sertések után járó bónuszok. Míg a malacok ára ebben az időszakban általában csökken, a tényleges alakulás arra utal, hogy a német sertésárak a pünkösdi ünnep miatt rövidebb munkahét után ismét emelkedni fognak. Ez új emelkedést indíthat el a német malacárakban is és befolyásolhatja az importáló országok malacárainak alakulását.
A fő hústermelők panaszkodtak az időjárásra, de most többnyire napos az idő, így a grillezési szezon valóban elkezdődhet. A sertéságazat számára a nyár varázslatos!
